Pocetna » Zanimljivosti


Ledene lopte na jezeru Mičigen!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 900
Dodao/la: Admin
datum: 2013-03-04


Lokalni meteorolozi objasnili su da se kugle formiraju jer je temperatura vode u jezeru bila tik ispod temperature smrzavanja zbog čega su nastajali manji komadići leda koji su delovanjem talasa postajali sve veći

Zadivljujući prirodni fenomen na jezeru Mičigen u SAD ovekovečen na fotografijama i snimcima na Internetu ovih dana izaziva divljenje ljubitelja prirode.

- S leve i desne strane jezera videla sam stotine savršenih okruglih ledenih kugli. Nisam mogla da verujem, nikada nisam videla ništa slično – rekla je Leda Olmsted koja je među prvima postavila fotografije na Fejsbuk.

Kugle su veličine košarkaške lopte, neke i veće, a najteža izmerena imala je čak 22,7 kilograma.

Stručnjak za prirodne pojave Tom Ulrih kaže da takva pojava i nije toliko retka, ali su ledene kugle retko kada tako velike.

Lokalni meteorolozi objasnili su da se kugle formiraju jer je temperatura vode u jezeru bila tik ispod temperature smrzavanja zbog čega su nastajali manji komadići leda koji su delovanjem talasa postajali sve veći. Talasi su na te komadiće leda donosili novu vodu koja se smrzavala u slojevima. Na kraju je vetar oduvao kugle na obalu.

- Zbog talasa i vetra kugle se taru jedna o drugu zbog čega dobijaju savršeni oblik – ispričao je Tom Ulrih za NBC.


IZVOR