Pocetna » Zanimljivosti


'Ulica Sezam' slavi 45. rođendan




  Ocenite članak: 0
pregleda: 877
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-11-15


Najdugovečnija dečija serija u SAD, 'Ulica Sezam', 10. novembra ove godine puni 45 godina od početka prikazivanja. Serija 'Ulica Sezam' opstala je od 1969. godine tako što su se u njoj stalno pojavljivale nove stvari, iako i dalje mogu da se vide omiljeni junaci kao što je Velika ptica.


Plavo čudovište 'Kuki monster' sada pokazuje znake samokontrole i ne proždire samo kolačiće, već ponekad jede i voće i povrće.

To što 'Ulica Sezam' još postoji, mnogo govori, navodi AP. To je bila jedna od dve televizijske emisije za predškolsku decu 1973. godine, a sada se takmiči sa 84 dečija programa na televiziji i bezbroj drugih preko interneta.

Ipak, 'Ulica Sezam' se i dalje drži i na 20. mestu među decom starom između dve i pet godina sa 850.000 gledalaca po epizodi, prema organizaciji koja proizvodi emisiju 'Sesame Workshop'.

Sada je, međutim, polovina gledalaca prati u digitalnom formatu – može se gledati na SEsameStreet.org, PBSKids.org, Netflix, Amazon, iTunes i još oko 50 aplikacija.

Kanal 'Ulice Sezam' na Jutjubu ima milion pretplatnika i 1,5 milijardi pregleda.
'Ekrani na dodir su za nas kao čarobni štapić kada je reč o angažovanju gledalaca', rekao je viši potpredsednik programa Skot Čejmbers. 'Deca mogu na ekranu da iscrtavaju slova ili pokazuju na boje ili oblike, i aplikacija to podržava'.

Ova emisija ima takođe najveću 'zajedničku gledanost', što znači da je odrasli gledaju zajedno sa decom više nego bilo koju predškolsku emisiji - 49 odsto gledalaca Ulice Sezam su stariji od 18 godina.

Veoma smo ponosni na to. Osmišljavamo emisiju da angažujemo roditelje jer znamo da je to edukativnije. Ako roditelj gleda s tobom, naučićeš mnogo više', rekao je Čejmbers.

Zato skečevi često imaju poznate savremene goste, i reference na pop kulturu koje dvogodišnjaci ne shvataju, ali odrasi prepoznaju.

Tako je prikazana parodija na Džejmsa Bonda u kojoj glavnu ulogu ima 'Kuki Monster' kao tajni agent 'Duplo popunjen sedam' u epizodi nazvanoj Špijun koji je voleo kolače.

Tako o diverzitetu govori epizoda o tome kako ljudi postaju posebni, kada 'Elmo' kaže glumici Lupti Nijong'o da joj je koža 'divne braon boje', a ona odgovara 'koža dolazi u mnogim divnim nijansama i bojama'.

Muzika se takođe promenila, poznata uvodna pesma i dalje je ista, ali je sada u džez aranžmanu, a u skečevima ima hip-hop, latino i disko muzike, dok se svaka epizoda završava numerama iz poznatih mjuzikala.

U novijim epizodama ima manje same ulice sa ljudskim likovima i više lutaka u animiranim insertima i sa drugim tehničkim efektima. To pomaže da se emisija takmiči s brojnim drugim animiranim dečjim emisijama.

'Ulica Sezam' posebna je i po tome što stručnjaci za dečiji razvoj daju savete o tome šta je današnjoj deci potrebno da uspeju u školi i to se uključuje u scenario. Zato pored toga što uče slova, brojeve i razne vrednosti, deca takođe uče kako da se ponašaju, kao na primer kako da kontrolišu impulsivno reagovanje i da slušaju uputstva.
Kuki Monster je bio naše dete primer za samokontrolu zbog njegove ljubavi prema kolačićima', rekla je Karol-Lin Parente, izvršna direktorka emisije. 'On sada nekad jede voće i povrće, ali može i da proguta tanjir, sto i stolicu', dodala je.

'Elmo' je i dalje centralni lik u emisiji, iako je bio skandal vezan za lutkara Kevina Klaša, koji upravlja tom lutkom a koji je optužen za seksualno zlostavljanje. Te optužbe su odbačene 2013. godine zbog zastarelosti.


IZVOR