Pocetna » Sport


60 godina od prve Zvezdine titule




  Ocenite članak: 0
pregleda: 935
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07




Pred 50.000 gledalaca, „crveno-beli“ su u derbiju savladali ekipu Partizan i na prvim trofejom okončali dramatičan šampionat.

Strelci za Zvezdu bili su Kosta Tomašević i Todor Živanović. Klub iz Ljutice Bogdana je još 24 puta uspeo da ponovi ovaj uspeh, a upravo na godišnjicu Zvezda i OFK će odigrati prvenstveni meč u subotu od 18 časova.

Te 1951, kada se prvenstveno igralo tokom cele kalendarske godine, tim koji je predvodio legendarni Rajko Mitić, prva Zvezdina zvezda, odlično je startovao s tri pobede, uz gol razliku 13:0. Kola su krenula nizbrdo nakon poraza od Mačve u Beogradu s 2:1 pa je prolećni deo prvenstva Zvezda završila tek na četvrtom mestu s 14 bodova, iza Dinama (20), Hajduka (17) i Partizana (16).

Nekoliko kola pre kraja prvenstva, Dinamo je imao, činilo se, pet nedostižnih bodova prednosti. Onda se u pretposlednjem kolu, u Zagrebu, desila prava drama koja je završena pobedom „crveno-belih“, ali je tim iz Zagreba i dalje vodio na tabeli.

U poslednjem kolu, najdramatičnijem u dotadašnjoj istoriji jugoslovenskog fudbala, Dinamo je na vrućem gostovanju u Beogradu igrao samo nerešeno protiv BSK-a (2:2). Zvezdi je u „večitom derbiju” protiv Partizana, u borbi za prvu titulu, bila potrebna pobeda od 2:0 ili 5:1.

„Crveno-beli“ su bili domaćini na stadionu JNA pred 50.000 gledalaca i golovima Tomaševića i Todora Živanovića, pobedili su velikog rivala, u kome su velike zvezde bili Bobek, Čajkovski, Valok. Partizan je te godine, u prvom delu sezone, u međusobnom okršaju slavio s ubedljivih 6:1.

Kada je odlični sudija Vasa Stefanović odsvirao kraj, nastalo je takvo slavlje, kakvo Beograd dotad nije doživeo. Hiljade navijača Zvezde je prvu titulu proslavilo čak i s upaljenim buktinjama od zgužvanih novina. Najbolji strelac prvenstva je bio Kosta Tomašević sa 16 golova.

Standardni tim u 1951. godini je bio ovaj: Mrkušić, Stanković (Tadić), Zvekanović, Palfi, Diskić (Đurđević), Đajić, Ognjanov, Mitić, Tomašević, Živanović (Zlatković), Jezerkić (Vukosavljević).

Igrački kadar: Branislav Vukosavljević 6 prvenstvenih utakmica – 2 gola, Milorad Diskić 16, Predrag Đajić 22-1, Milivoje Đurđević 6, Todor Živanović 10-4, Aleksandar Zarić, Janko Zvekanović 14, Miljan Zeković, Siniša Zlatković 11-4, Jovan Jezerkić 18-7, Bora Kostić 3-1, Ljubomir Lovrić 14 – 17 primljenih golova, Rajko Mitić 17-4, Miljan Miljanić, Svetislav Milić, Mrkušić Srđan 8 – 4 primljena gola, Branko Nešović 1, Tihomir Ognjanov 22-9, Bela Palfi 22-1, Pavle Radić 1, Perica Radenković, Branko Stanković 13-1, Momčilo Stanić , Dimitrije Tadić 12, Kosta Tomašević 21-16.