Pocetna » Sport


ABA: C. zvezda - Makabi 76:83 (kraj)




  Ocenite članak: 1
pregleda: 820
Dodao/la: KING_
datum: 2011-12-04


Pred oko 4.000 gledalaca u dvorani "Pionir" izraelski Makabi se i drugi put za dva dana predstavio beogradskoj publici. Sada onoj kojoj su crveno-bele boje bliže srcu. "Ponos" Izraela, iako bez Džordana Farmara, bio je jak, a Dejvid Blat je sebi dozvolio luksuz da u određenim momentima igra i sa "drugom" postavom. Crveno-beli su se trudili, ali bodovi idu u Tel Aviv. Crvena zvezda - Makabi 76:83 (17:25, 19:17, 23:25, 17:17).

Zona Zvezda u prva dva napada kao da je malo "poremetila" organizaciju Makabija pa su crveno-beli lako došli do dve pozicije iz koje su prva dva šuta smestili na mesto. Međutim, nije mnogo vremena prošlo da bi se i košarkaši Dejvida Blata "smirili". Brzo su serijom od 6:0 došli do 13:9 i nisu očekivali da se crveno-beli vrate. Zvezda je u petom minutu imala 14:13, ali je onda Teo Papalukas preuzeo stvari u svoje ruke. Organizovao je napad, dok su u odbrani u nekoliko navrata, u istom napadu, menjali način igre. Uostalom, po tome su i poznati...

Serija od 12:0 koja je tim iz Tel Aviva "oterala" na plus 11 (14:25) nije rešila ništa iako se isto zna da ovakvi timovi ne gube često ovakvu razliku. Prvi deo je završen sa 25:17 za Makabi sa samo jednom Zvezdinom trojkom. Drugu je dao odmah na startu Lazić...

Makabi je iako "pritisnut" brzom igrom Zvezde u tranziciji kontrolisao rezultat i razliku do 90-tak sekundi pre kraja. Prvi deo druge deonice nije bio zanimljiv, a oba tima su dala tek po koji koš. Zvezda je probudila publiku sa dve lepe akcije, a Andreja Milutinović sa trojkom i jednom "odbojkom" vratio crveno-bele skroz u igru - 36:39. Konačno, prvo poluvreme je završeno sa 36:41.

Makabi je imao problema sa penalima u završnici i to je, možda, i kumovalo smanjenju rezultata. Obe ekipe šutiraju za dva približno isto. Crveno-beli su dali tri trojke iz deset pokušaja, a Makabi dve iz šest. Milutinović i Lengford imaju po deset poena, dok je Petar Popović poluvreme završio sa devet.

poluvreme

Pet prvih minuta treće deonice trener Blat nije forsirao prvu petorku, a Zvezda je uspela da razliku smanji samo do 44:46. Kada su u ogru ušli Hendriks i Smit, Makabi je zonskom odbranom zaustavio prodore crveno-belih da bi u napadu trojkom Šejera počeo seriju koja se završila posle osam poena. Tada su Izraelci još jednom imali plus od deset - 54:44.

Milutinović je postigao trojku pošto je Šejera "poslao da skine paučinu sa plafona" čime je "razdrmao" publiku. Ponovo su Pešićevi izabranici prišli na podnošljivih šest poena minusa. Reagovao je Blat pa je poslednja dva minuta treće deonice odigrao sa Skorcanitisom i Pninijem, a to je bila kombinacija za igru dva-na-dva gde je Sofo apsolutno nezaustavljiv.

Poslednju deonicu je Blat na parket poslao najjaču petorku - Papalukas, Sofo, Pnini, Hendriks, Lengford. "Bejbi Šek" je u momentima kada je Makabi zadavao "konačan" udarac najzaposleniji. I ono malo šuteva ili akcija koje nisu išle "dole" Makabi je promašiovao. Lazić je trojkom smanjio na 67:72.

Pet minuta pre kraja Blat sa parketa izvodi Papalukasa, koji kao da nije verovao da se to dešava. Istina, reakcija je trajala mikrosekund, ali su je videli njegovi saigrači. Baš tada je Zvezda ponovo došla na samo koš zaostatka - 73:75. U igri nije bilo ni Skorcanitisa, a crveno-beli više od ovoga nisu mogli.

Pešić nije mnogo kombinovao. Ovo je za Zvezdu verovatno bila i najveća utakmica u sezoni. Znao je to iskusni trener i nije vršio nikakav pritisak na igrače.

Sofo se vratio, a dve vezane izgubljene lopte Nemanje Nedovića umnogome su pomogle gostima da dođu nove, devete pobede (Makabi ima meč manje) u ABA ligi. Zvezda - Makabi 76:83.