Pocetna » Film


Aferim, Sulejmane: Turski sultan četvrti put među Srbima




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1049
Dodao/la: Gale
datum: 2013-12-16

Slike iz Aferim, Sulejmane: Turski sultan četvrti put među Srbima Slike iz Aferim, Sulejmane: Turski sultan četvrti put među Srbima Slike iz Aferim, Sulejmane: Turski sultan četvrti put među Srbima


Nove epizode „Sulejmana Veličanstvenog” 17. decembra stižu na male ekrane. Treća sezona od 40 epizoda koja će biti emitovana na novoj televiziji TV Nova donosi nam nove avanture sa dvora desetog turskog sultana, čija je vladavina duga 46 godina (1520-1566) donela procvat Osmanskom carstvu.



Novi likovi i glumci su robinja Firuze (Džensu Dere), odrasla deca Sultana i Hurem - princ Mehmet (Gurbej Ileri) i princeza Mihrimah (Pelin Karahan) - i Rustem-aga (Ozen Guven), suprug princeze Mihrimah.

Robinja Firuze iz Irana će svojom lepotom i inteligencijom pomutiti razum

Sulejmanu, koji je do sada potpuno bio okrenut Hurem. Uvidevši da će biti u opasnosti ukoliko nova robinja ukrade srce sultanu, Hurem dostiže vrhunac zla i razmišlja o tome da čak ubije Firuze.

Princ Mustafa odlazi u Manisu, pokrajinu kojom bi nadalje trebalo da vlada, i zaljubljuje se u ćerku trgovca tepisima. Ta ljubav unapred je osuđena na krah jer robinja Fatma nosi Mustafino dete. Sultanija Mahidevran, Mustafina majka, pokušava da odgovori svog sina jedinca od siromašne devojke, plašeći se da će to princa udaljiti od trona.

Osim Mustafe, još dvoje Sulejmanove dece dolazi u prvi plan. Princ Mehmet postaje glavna konkurencija Mustafi. Hurem, Mehmetova majka, na sve načine pokušava da privoli sultana da postane naklonjen Mehmetu i da mu obezbedi tron.

Svila, ručni rad, 500.000
dolara po epizodi




„Sulejman” je najskuplja TV produkcija u istoriji Turske. Svaka epizoda košta oko 500.000 dolara, dvostruko više od drugih serija. Replika palate Topkapi ima 15 soba sa ručno izrađenim drvenim nameštajem i podovima od pravog mermera. Glumci nose kostime od svile i somota. Iz epizode u epizodu produkcija je sve raskošnija, pa su širom sveta otvorene radionice za pravljenje kostima. Neke od najuglednijih turskih zlatara izrađuju krune, tijare i nakit specijalno za seriju.

Žal za Merjem



Iako se poslednja, četvrta sezona u Turskoj prikazuje samo tri meseca, prvi podaci pokazuju da „Sulejman” nije gledan kao kada je sultaniju igrala Merjem.
Ona, međutim, ni ne razmišlja o povratku u Tursku.

Trenutno je u rodnoj Nemačkoj gde čeka rođenje devojčice (krajem januara).
Priznaje da joj je uloga Hurem bila najveća prilika u karijeri, ali da je morala da napusti Tursku usred snimanja jer joj je život bio u opasnosti.

druge strane, lepotica Mihrimah, ćerka jedinica Hurem i Sulejmana, zaljubiće se u mladog pesnika. Kad pesnik ode sa Mustafom u Manisu kao njegov pomoćnik, Mihrimah postaje depresivna.
Tada se pojavljuje Rustem-aga, kao zamena za ubijenog Ikender Čelebija, kome je cilj bio da ubije Ibrahim-pašu. On na to mesto dolazi uz pomoć Hurem i pokušava da dovrši posao svog prethodnika.

Ah, ta brada



Posle temeljnog istraživanja istorijskih dokumenata i dvorskih portreta, scenaristkinja Meral Okaj odlučila je da Sulejman nosi bradu od početka, uprkos negodovanju istoričara koji tvrde da Sulejman nije nosio bradu prilikom dolaska na presto. Glumac Halit Ergenč tako se ne brije četiri godine, a njegova supruga Berguzar Korel kaže da jedva čeka da se serija završi kako bi muža ponovo videla obrijanog.

Ovo je poslednja sezona u kojoj će najpopularniji lik u seriji, sultaniju Hurem, tumačiti Merjem Uzerli (31) koja je napustila seriju usred snimanja, pa se neće pojavljivati u poslednjim epizodama. U četvrtoj sezoni Merjem je zamenila 17 godina starija koleginica Vahide Pejčin.
Reditelji serije su Durul i Jagmar Tajlan, koje nazivaju turskom braćom Koen.

„Ovako nešto nikada ranije nije snimljeno u Turskoj”, s ponosom ističe Durul. Uprkos ogromnom budžetu (pola miliona dolara po epizodi), serija je samo prošle godine zaradila 130 miliona dolara širom sveta i trenutno se emituje u 47 zemalja.

ANKETA:

Gorica Popović
glumica
- Ma, gledam. Najviše zbog kostima i ambijenta. Serija je obična sapunica, i sigurno ne odgovara puno istorijskim činjenicama, uglančana je i ispeglana, ali je urađena sa dosta ambicija. Fascinirana sam jednostavno kostimima i produkcijom.

Jovana Brakočević
odbojkašica Vakifbanka iz Istanbula
- Ne pratim tu seriju i nisam odgledala čak nijednu epizodu. Iskreno, ne znam ni koliko je Hurem popularna. Pitali su me prošle godine kad sam došla u klub da li gledam Sulejmana i druge turske serije, ali je ostalo samo na tome.

Nada Macura
portparol Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć
- Zbog glavne glumice koja je igrala Hurem pratila sam sve epizode i mislim da je svojom ulogom pokazala da su žene i u tom vremenu mogle bitno da utiču na društvene događaje. Radujem se novim epizodama, ali mi je krivo što Hurem više ne igra ista glumica. Kostimi takođe privlače pažnju i nakit koji je tako glamurozan.

Prljavi inspektor Blaža
muzičar
- To je ipak malo više ženska serija i znam da ja sigurno neću gledati ni nove epizode, ali verujem da će je ženski deo familije pratiti. Ako snime seriju o Marku Kraljeviću, gledaću.


IZVOR