Pocetna » Zanimljivosti


"Akvanauti" proveli 31 dan pod vodom (FOTO)




  Ocenite članak: 0
pregleda: 776
Dodao/la: Gale
datum: 2014-07-05

Slike iz "Akvanauti" proveli 31 dan pod vodom (FOTO) Slike iz "Akvanauti" proveli 31 dan pod vodom (FOTO) Slike iz "Akvanauti" proveli 31 dan pod vodom (FOTO) Slike iz "Akvanauti" proveli 31 dan pod vodom (FOTO)


Fabijen Kusto i njegov tim akvanauta oborili su rekord njegovog dede tako što su 31 dan proveli živeći pod vodom.



"Bilo je neverovatno! Osećali smo se kao kod kuće", rekao je Kusto, koji je sa još dva naučnika živeo pod vodom tokom trajanja cele misije i to u jedinoj podvodnoj laboratoriji Aquarius.

Misija 31 trajala je samo jedan dan duže od podvodne avanture koja ga je inspirisala. Reč je o poduhvatu Fabijenovog dede, čuvenog okeanografa Žaka Kustoa.

Mladi Kusto kaže da se nada kako će njegova misija podići svest o značaju očuvanja okeana.



Laboratorija koja se nalazi 19 metara pod vodom, smeštena je u blizini Florida Kisa i njom upravlja Međunarodni univerzitet u Floridi.

Ona ima šest kreveta, toplu vodu, mini kuhinju, klimu i računare.

Cilj misije bio je da se provede što je moguće više vremena van laboratorije, kako bi se prikupljali uzorci morskog tla i izvodili eksperimenti.



Kusto kaže da mu je omiljeni deo misije "druženje s ribama" i "posmatranje ajkula i barakuda s prozora".

Mark Hulsbek, koji je sa Rajanom Lapetom činio Kustoov tim, proslavio je 200. dan (ne uzastopni) proveden u Aquariusu.

Kusto procenjuje da će barem 10 naučnih radova biti napravljeno na osnovu istraživanja koje je sa kolegama obavljao tokom boravka pod vodom.



Akvanauti su neposredno pre izlaska na površinu proveli 15 sati i 45 minuta u komori za dekompresiju i za to vreme gledali dokumentarac o misiji Žaka Kustoa iz 1964.


IZVOR