Pocetna » Zanimljivosti


Alkoholičari čiste ulice za pivo!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 643
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-21

Slike iz Alkoholičari čiste ulice za pivo! Slike iz Alkoholičari čiste ulice za pivo!


Gradske vlasti Amsterdama uhajmile su alkoholičare za čišćenje ulica, plaćaju im pivom. Za pet limenki, nešto duvana i deset evra dnevno oni čiste čiste ulice tog grada u okviru novog projekta kojim treba da se suzbije asocijalno ponašanje zavisnika.

Pet limenki piva, nešto duvana i deset evra dnevno i možete da unajmite alkoholičare da čiste ulice vašeg grada. Barem to tako rade u Amsterdamu, gde su gradske vlasti odličile da započnu program suzbijanja asocijalnog ponašanja zavisnika, prenosi Raša tudej.



Alkoholičare svoj radni dan počinju uz dve limenke piva u devet ujutru. Posle šest sati završava im se smena kada dobijaju još jednu limenku, a na raspolaganju im je obrok, uz koji su im na raspolaganju još dve limenke.

Takođe, uz jutarnje pivce fondacija „Duga“ im daje i 10 evra i nešto duhvana.

„Jedna grupa alkoholičara je uznemiravala ljude u amsterdamskom Usterparku. Često su se tukli, pravili buku i dobacivali neumesne komentare ženama. Oni sada rade na ulicama. Podeljeni su u dva tima i rade tri dana nedeljno. Želimo da ih održimo zaposlenim nečime da ne bi izazivali nevolje“, istakla je Geri Holterman, koja vodi projekat.



Prema njenim rečima, svi imaju koristi od projekta, ulice su čiste a alkoholičari zaposleni i zadovoljni. Nažalost oni kažu da ne bi učestvovali da ne dobijaju pivo.

„Alkohol nam je potreban da bismo funkcionisali. To je problem alkoholizma“, navodi Frenk, jedan od učesnika projekta.

Učesnici kažu da im projekat prija zato što sada barem imaju nešto što rade u životu, kao i da imaju određeni ritam zbog svega.

Fondacija „Duga“ poznata je po pomaganju zavisnicima u njihovoj borbi, kao i zaštiti njihovog zdravlja.


IZVOR