Pocetna » Nauka


Američka vlada gasi HAARP




  Ocenite članak: 0
pregleda: 839
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-27


HAARP, vojno postrojenje koje teoretičari zavera krive za najveće prirordne i industrijske katastrofe, biće zatvoreno ovog leta, saopštila je Vlada SAD, prenosi sajt "Independent".

High Frequency Active Auroral Reseach Program (Visokofrekventni program za aktivno istraživanje aurore) set je antena koje emituju visoko frekventno (HF) radio zračenje.

Kako je rečeno, SAD više nije potrebno ovo postrojenje koje se koristi za proučavanje atmosfere i naročito jonosfere, smešteno na Aljasci.

Američka vlada tvrdi da se projekat bavi proučavanjem jonosfere, gornjeg dela atmosfere, u cilju stvaranja bolje radio-komunikacione tehnologije.

"Prelazimo na druge metode izučavanja i upravljanja jonosferom, za šta je HAARP bio stvoren. HAARP je imao cilj da ubaci energiju u jonosferu, kako bismo mogli da je kontrolišemo. Ali taj posao je završen", rekao je Dejvid Voker sa odeljenja za nauku i tehnologiju Američkog vazduhoplovstva.

Postoje brojne teorije o tome kako HAARP, utiče na klimatske promene, modifikovanje vremenskih prilika, onesposobljavanje satelita, pa čak i kontroliše umove.

HAARP će se ugasiti nakon finalnog istraživačkog projekta sredinom juna.

Taj projekat će voditi Agencija za napredne odbrambene istraživačke projekte (DARPA), koja je takođe omiljena kod teoretičara zavere.

Rad na HAARP-u je počeo 1993. godine, za postrojenje se godišnje potroši oko 5 miliona dolara, a za izgradnju je potrošeno više od 280 miliona dolara.


IZVOR