Pocetna » Nauka


Astronomi otkrili pravougaonu galaksiju




  Ocenite članak: 0
pregleda: 908
Dodao/la: LaMistress
datum: 2012-03-30


Oko 70 miliona svetlosnih godina od Zemlje slučajno je otkrivena pravougaona galaksija. Otkriće japanskog teleskopa “Subaru”, stacioniranog na Havajima, iznenadilo je astronome, jer se do sada smatralo da su galaksije elipsaste, u obliku diska ili potpuno nepravilnog oblika.

- Ovo je jedna od onih situacija kada možete samo da se smeškate, zato što tako nešto zapravo ne bi trebalo da postoji ili, tačnije, zato što vi niste očekivali da postoji - objašnjava profesor Alister Grejem sa australijskog Tehnološkog univerziteta Svinbern u saopštenju naučnika koji prate rad teleskopa "Subaru".

Nova galaksija, registrovana pod imenom LEDA 074886, biće predstavljena u jednom od narednih izdanja stručnog časopisa “Astrofizikal džornal”.

Astronomi su analizirali džinovsku galaksiju NGC 1407 u sazvežđu Eridanus, kada su sasvim slučajno na ivici snimka ugledali galaksiju pravougaonog oblika, koja, prema njihovim rečima, podseća na brušeni smaragd.

Oni pretpostavljaju da je reč o “naduvanoj” spiralnoj galaksiji, koja je slučajno snimljena sa strane - isto kao što cilindar ima pravougaoni oblik kada ga posmatramo sa strane.

- Moguće je da je galaksija nastala prilikom sudara dve spiralne galaksije. Dok su se postojeće zvezde iz galaksija iz kojih su potekle rasule na spoljašnjem delu orbite i formirale oblik brušenog smaragda, gas je utonuo u središnji deo, gde se zgusnuo i stvorio nove zvezde i galaksiju koji smo videli - objašnjava koautor studije profesor Dankan Forbs.


0   Spam
1divljak1   (2012-05-23 3:07 AM) [Sadrzaj]
Ojbasnili su, ništa vidjeli nismo...