Pocetna » Zanimljivosti


Beč: Goli muškarci popularniji od Klimta




  Ocenite članak: 0
pregleda: 869
Dodao/la: Pegaz
datum: 2012-11-01


"Goli muškarci" privlače više posetilaca nego izložba posvećena Gustavu Klimtu koja je otvorena početkom godine u slavu 150-godišnjice rođenja čuvenog simbolističkog slikara

BEČ - Izložba "Nackte Manner" (Goli muškarci) koja je nedavno otvorena u Leopold muzeju u Beču i koja je svojim provokativnim posterima izazvala kontroverzu u javnosti, podstakla je ogromno interesovanje publike.

"Goli muškarci" privlače više posetilaca nego izložba posvećena Gustavu Klimtu koja je otvorena početkom godine u slavu 150-godišnjice rođenja čuvenog simbolističkog slikara, navode u Leopold muzeju.

"Niko to nije mogao da očekuje jer je Klimt simbol Beča", kazao je za Rojters portparol muzeja Klaus Pokorni, dodajući da je izložba o muškoj golotinji nešto sasvim novo što intrigira publiku.

Od njenog otvaranja, 19. oktobra, izložbu vidi više od 1.000 ljudi dnevno, a pojedinim danima i dvostruko više, naveo je Pokorni.

Početkom meseca, Leopold muzej je bio prinuđen da, zbog brojnih žalbi, pokrije "intimne delove tela" muškaraca na velikom posteru kojim se izložba reklamira.

Reč je o originalnom radu francuskih umetnika Pjer i Žil - fotografiji pod naslovom "Vive la France" na kojoj su prikazana tri gola muškarca, a koja je jedno od 300 dela predstavljenih u okviru izložbe.

Izložba, koja traje do 28. januara, prikazije evoluciju izlaganja muškog tela u istoriji umetnosti.