Pocetna » Zanimljivosti


"Bio jednom Orijent Ekspres"




  Ocenite članak: 0
pregleda: 778
Dodao/la: Gale
datum: 2014-08-09


Izložba "Bio jednom Orijent Ekspres" (Il etait une fois L'Orient Express), koja je otvorena ovog aprila u Parizu povodom 130-godišnjice mitskog voza, postigla je veliki uspeh.

S obzirom na ogromno interesovanje publike, organizatori postavke, Svetski arapski institut (IMA) i Francuske železnice (SNCF), odlučili su da pojedinim danima održe noćne posete.

Izložba, koja prikazuje epopeju legendarnog luksuznog voza, koji je povezivao evropske gradove, među njima Beograd i Niš, sa Istanbulom, za četiri meseca je videlo više od 200.000 ljudi.

Pravi poziv na putovanje, izložba počinje na rekonstruisanom železničkom peronu gde posetioci imaju prilike da se ukrcaju u originalnu kompoziciju. Naime, ispred IMA je postavljena lokomotiva sa tri vagona i vagon-restoranom, u kojima realnost dotiče književnu i kinematografsku imaginaciju koja je umnogome doprinela stvaranju mita o Orijent Ekspresu.

U samom institutu, avantura Orijent Ekspresa, koja je trajala sedam i po decenija, izložena je kroz video snimke, fotografije, umetnička dela, arhivska dokumenta i originalne predmete. Između 1883. i 1956. godine, Orijent Ekspres je podsticao maštu, ali je i kreirao istoriju: njegovi plišani hodnici bili su porište mnogih diplomatskih intriga i nadmudrivanja.

Izložba pokušava, takođe, da osvetli istorijsku ulogu i uticaj voza na arapski svet. "Za ovaj deo sveta, voz je predstavljao sredstvo modernizacije, ali je, u praksi, bio i instrument stranog prodora i dominacije", izjavio je Žil Gotje, naučni savetnik izložbe, prenose francuski mediji. Legendarni Orijent ekpres je bio glavni protagonista u raznim filmovima i knjigama u kojima su se obično dešavali misteriozni zločini sa neverovatnim zapletima i uzbudljivim romansama.

Najpoznatije delo je roman Agate Kristi, "Ubistvo u Orijent Ekspresu". Još jedan dobro poznati roman je "Voz za Istanbul" autora Grejama Grina. Prvi film o Orijent Ekspresu bio je prikazan 1934.

Od savremenijih filmova vredi pomenuti "Smrt i sudbina na Orijent Ekspresu" iz 2000. godine i "Put oko sveta za 80 dana" iz 2004. Jedan od najpoznatijih romana i filmova u kome se pojavljuje Orijent Ekspres je roman (film) o Džejms Bondu, "Iz Rusije s ljubalju". Izložba "Bio jednom Orijent Ekspres" otvorena je u Parizu do 31. avgusta. Potom se seli u druge evropske gradove - Veneciju, Beč, Berlin, London, Istanbul.


IZVOR