Pocetna » Nauka


Biolog sa Stenforda istražuje kako nastaju superheroji




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1641
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-08-28


Koliko god da poštujemo Stena Lija i koliko god da smo mu zahvalni što je nama i milionima ljudi širom sveta ulepšao ne samo detinjstvo, već i ceo život, njegova objašnjenja o nastanku mnogih superheroja više ne piju vodu.


Gomila pseudonaučnih objašnjenja, poput gama zrakova i tranzistora koji predstavljaju rešenje za svaki mogući tehnički problem, često mogu da osiromaše strip u učine ga banalnim. Teško da bilo ko u 21. veku može tako lako da padne na nešto što se zove superserum. Čak su i mnogi novi scenaristi više bili fokusirani na razvijanje priče i likova u nekom drugom pravcu, dok je njihovo poreklo, uz neke sitne izmene, manje-više ostalo isto.

Ipak, ima pomaka i na tom polju. Doduše ne u Marvelu već u jednoj malo ozbiljnijoj instituciji – Univerzitetu Stenford. Biolog Sebastijan Alvarado uspeo je da pronađe lepu sredinu između realnosti i fikcije i pokušao da nam objasni nauku koja stoji za Hulka i Kapetana Amerike. Ovde on ne pominje nikakve druge dimenzije ili nestabilne molekule, ali zato koristi neke baš kul reči poput epigenetske modifikacije koja, barem ušima stripadžija, zvuči dosta stručno. Alvaro smatra da baš te epigenetske modifikacije omogućuju transformaciju Brusa Benera u Hulka. Takođe ima odgovor na pitanje zašto je Hulk zelen, ali rastegljive ljubičaste pantalone su čak i za ovog naučnika neobjašnjiv pojam.

Što se Kapetana Amerika tiče, Alvaro govori o tome da je, iako (u realnom svetu) ne postoji tzv. superserum, moguće manupulisati genima koji bi mogli da dovedu do povećanja mišićne mase, snage i brzine. Iako su sve ove teorije baziraju na pretpostavkama, interesantno je da se neko zaista stručan ’’latio posla’’ da dokaže kako su naši omiljeni junaci nastali, kako kontrolišu svoje moći i koji uticaj one imaju na njihov organizam


IZVOR