Pocetna » Zanimljivosti


Blago pronađeno na „brodu zlata“




  Ocenite članak: 0
pregleda: 730
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-07

Slike iz Blago pronađeno na „brodu zlata“ Slike iz Blago pronađeno na „brodu zlata“


Iz olupine broda „Centralna Amerika“, koji je potonuo 1857. godine, izvađeno je skoro hiljadu unci (28 kilograma) zlata, vrednih 1,3 miliona dolara, što je dodatno potkrepilo verovanje da su na brodu preostale desetine miliona dolara u zlatu.



„Centralna Amerika“, nazvan i „brod zlata“, je 1857. godine potonula od posledica uragana na oko 260 kilometara od obala Južne Karoline. Na brodu se nalazilo 425 ljudi i 21 tona zlata, koje je bilo namenjeno bankama u Njujorku.

Koliko je zlata bilo na njemu i najbolje svedoči činjenica da je potonuće broda izazvalo jednu od prvih svetskih finansijskih kriza, pošto je zlato trebalo da popuni rezerve banaka u Velikoj jabuci.

Oko 40 do 50 miliona dolara u zlatu izvađeno je krajem 80-ih i početkom 90-ih godina, nakon čega su zakonske nesuglasice ugasile sve operacije vađenja zlata



Služba za pomorsko istraživanje „Odisej“, koja je sprovela poslednju ekspediciju i izvadila više od 28 kilograma zlata, kaže da u olupini ima još dosta zlata, pošto smatraju da se na brodu nalazilo mnogo više zlata koje je pripadalo putnicima.


IZVOR