Pocetna » Film


“Boyhood” - film o kome svi pričaju




  Ocenite članak: 0
pregleda: 2033
Dodao/la: Gale
datum: 2014-07-15

Slike iz “Boyhood” - film o kome svi pričaju Slike iz “Boyhood” - film o kome svi pričaju Slike iz “Boyhood” - film o kome svi pričaju Slike iz “Boyhood” - film o kome svi pričaju


Film Ričarda Linklatera "Boyhood", koji je sniman 12 godina, već nazivaju prekretnicom u istoriji filma. Bila je potrebna retka posvećenost Linklatera i njegovih glumaca, uključujući zvezdu filma Ilara Koltrejna, koji je snimanje filma počeo kao šestogodišnjak a završio ga kao 19-godišnji momak.



Za Linklatera, međutim, film koji je strpljivo snimao godinama, nije ništa izvanredno.

"Ne razlikuje se od života", rekao je Linklater AP-u. "Kada ljudi kažu 'Oh, to je bilo tako riskantno' pa, nisam baš siguran. U poređenju sa čim? Ili ste živi ili niste. Bio sam optimista da ćemo svi biti ovde za 12 godina. Statistički to je bilo moguće".

Ono što je bilo manje verovatno je da će Linklater izabrati pravog šestogodišnjaka na audiciji samo uz pretpostavku kako će adolescencija i pubertet oblikovati njegovu zvezdu. To je bio dogovor koga je Koltrejn (a i njgovi roditelji) jedva bio svestan. Ali nije odustao.

"Tu sam do kraja", rekao je on AP-u o filmu o kome internet već danima bruji kao o glavnom filmu sezone.

"Boyhood" je priča o porodici iz Ostina - dečaku Mejsonu (Koltrejn), njegovoj sestri Samanti (igra je Linklaterova ćerka Lorelaj) i njihovim razvedenim roditeljima (Itan Houk i Patriša Arket).



Projekat, koji je Linklater zamislio kao Mejsonovu istoriju od osnovne škole do mature - bio je toliko neobičan da nijedan glumac nije potpisao ugovor. Ali su mu svi ostali posvećeni.

Film je fikcija ali i dokument života. Da bi predstavio starenje, Holivud je pribegavao različitim tehnikama ali sve one deluju veštačko ovom nezavisnom režiseru čija trilogija "Pre" (svitanja, sumraka, ponoći) takođe predstavlja hroniku jedne ljubavne veze na svakih desetak godina.

Zanimljivo je da je "Boyhood" snimljen tokom svega 39 dana, raspoređenih tokom 12 godina. Linklater je montirao kako je snimao, menjajući priču kako bi uključio promene kako kod Koltrejna tako i u svetu uopšte.

Koltrejn tako zaista raste pred kamerom. On kaže da je gledanje samog sebe kroz rane tinejdžerske godine bilo brutalno: "Imao sam osećaj da zurim u sopstvenu dušu".

"Svi se pitaju kako se menjate iz dana u dan, a kamoli tokom godina", kaže Koltrejn. "Mislite da ste kao dete bili veoma različita osoba od one kada ste odrasli. Ali zapravo, jedna od najzastrašujućih stvari je da sam ja ista osoba".



I to je suština filma - da svi evoluiraju i postaju zreli vremenom ali da smo suštinski ono što jesmo i u detinjstvu i kao roditelj. Naše živote ne definišu veliki, dramatični trenuci koji se često prikazuju u filmovima, već život jednostavno teče.

"To na neki način daje utehu", kaže Koltrejn. "To me je na neki način prisililo da prihvatim sebe takav kakav sam".

Film zapravo čine detalji poput Mejsona koji gura kamenčiće u rezač ili koga sestra nervira pevajući pesme Britni Spirs (muzika se hronološki menja u filmu). Mejsonova mama ima niz propalih veza a otac povremeno ulazi i izlazi iz njgovog života, vodi decu na kuglanje ili da lepe izborne plakate Obaminog tima.

"Sve o životu uključeno je u ovaj film", rekao je Linklater.

Dokumentarna serija Majkla Apteda "Up" pratila je živote njegovih junaka decenijama. U fikciji, Fransoa Trifo pratio je jednog svog junaka preko 20 godina. Ali "Boyhood" je jedinstven ako se uzme u ozbir koliko vremena je potrošeno za snimanje kratkih segmenata. Takođe je zaprepašćujuće videti kako vreme ostavlja svoj trag na licu Koltrejna i drugih članova ekipe.

"Film ima moć da snimi realnost. To ga čini tako magičnim medijom", rekao je Linklater.



Koltrejn je sada na prekretnici u životu. Pošto se školovao kod kuće još uvek nije siguran da li će na koledž ali "žudi za znanjem".

Iako je Linklater bio zabrinut da će Koltrejn i njegova ćerka bitli "psihički preopterećeni", Koltrejn je projekat završio kao mladi čovek otvorenog uma, naklonjen filozofiji i avanturi, iako bez jasne ideje čime želi da se bavi: "Ne znam da li sam, zaista, glumac", rekao je on.

"Po meni, možda najviše zadovoljstva pružila je nejgova evolucija, što je vremenom postajao sve veći saradnik", kaže Linklater.

Planova za nastavak za sada nema ali je Linklater oprezan i zna da budućnost ne treba predviđati.

"Ko zna", rekao je on. "Život ide dalje. Mogućnosti su beskrajne".


IZVOR