Pocetna » Film


Brajan de Palma: Pogrešno sam shvaćen




  Ocenite članak: 0
pregleda: 918
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-20

Slike iz Brajan de Palma: Pogrešno sam shvaćen Slike iz Brajan de Palma: Pogrešno sam shvaćen


Predstavio je Skorsezea Robertu De Niru, osmislio početak "Ratova zvezda", zastrašivao generacije svojom "Keri", a sada se Brajan de Palma vratio seksi trilerom gde "njegove" žene uvek izgledaju fantastično.

"Jednostavno volim da snimam lepe žene što je elegantnije moguće", rekao je De Palma o svom filmu "Strast" koji je prošle godine premijerno prikazan na festivalu u Torontu.

Iako se tokom 45-godišnje karijere bavio brojnim žanrovima, od gangsterskog i akcionog do naučne fantastike i horora, kritičari su ovaj film uporedili sa njegovim delima s početka 1980ih "Obučena da ubije" i "Striptiz smrti".

Umesto da se bave tehničkim dostignućima, kritičari su se, piše "Gardijan" zakačili za ono što smatraju njegovom dugogodišnjom, fetišističkom fascinacijom ženske forme - naročito one koja će uskoro biti ubijena.

De Palma smatra da su njegove namere pogrešno shvaćene.

"To je neka vrsta izgubljene umetnosti. Mislim da to nikoga ne interesuje i onda se uvek iznenadim kada kritičari kažu da su moji filmovi ljigavi i evropsko erotsko đubre. Šta je ljigavo kod njih? O čemu pričaju. Ove žene izgledaju fantastično i ja provodim prilično vremena čineći ih takvim", kaže De Palma.



Film "Strast" je priča o Kristini (Rejčel Mekadams), saradnici u reklamnoj agenciji koja eksploatiše svoju neuglednu koleginicu Izabel (Numi Rapas) i krade joj ideje, samo da bi na kraju završila ubijena.

Glavni osumnjičeni je Izabel, ali De Palma održava misteriju do samog kraja.

Ono što je misterija za "Gardijanovog" novinara je zašto je De Palma snimio rimejk filma "Ljubavni zločini" Alena Kornoa i to rimejk žanra koji je praktično patentirao - seksualnog trilera.

De Palma kaže da mu se dopala ideja Kornoa da je najgora stvar koju jedna žena može da uradi drugoj da je ponizi u javnosti.

Sam film se u mnogome razlikuje od originala.

Jedan od vrhunaca je i scena ubistva kada u podeljenom ekranu De Palma prikazuje ubistvo i izvođenje baleta "Popodne jednog fauna" Nižinskog.

"Taj balet me godinama fascinira. Šokirao me je prvi put kada sam ga video jer je bio tako seksualno eksplicitan. Uvek sam želeo da ga iskoristim i ovaj film je bio savršen za to", rekao je on.

De Palma je čovek koji je Martina Skorsezea upoznao sa Robertom De Nirom i koji je osmislio uvodne reči "Pre mnogo godina u dalekoj, dalekoj galaksiji..." za "Ratove zvezda" Džordža Lukasa.

Poput tih reditelja i on je odrastao u vreme kada su filmovi bili ogromni. Sada filmovi poput njegovog u svetu odlaze direktno na DVD ali De Palma kaže da nema problema da nađe posao.

"Nude mi mnoge stvari koje me ne interesuju. Nebitno mi je da li je budžet veliki ili mali. Interesuje me da radim stvari koje su mi interesantne".

De Palma kaže da ipak više ne radi blokbastere poput "Nesalomivih", a filmovi prema stripovima ga uopšte ne interesuju.



"Zašto bih snimao tako nešto? Imam 72 godine i savršeno sam zadovoljan poslom koji radim. Radio sam sve moguće žanrove. Plus, ako snimate velike, skupe filmove, morate da presedite na mnogo sastanaka a, čoveče, oni su dosatni", kaže De Palma.

Na pitanje da li planira penziju De Palma kaže: "Da citiram Vilijama Vajlera (režiser): 'kada noge odu, treba da se pakujete'. Moj kinematograf je stariji od mene. Radi filmove sa Almodovarom. Ima 74 godine. Gledam ga kako stoji po ceo dan i kada ga pitam zašto ne sedne on mi kaže: 'ako sedem, zaspaću' .Mislim da to čeka i mene".


IZVOR