Pocetna » Zdravlje


Čaj pijte na gutljaje tokom celog dana




  Ocenite članak: 0
pregleda: 821
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07




DA bi čaj bio delotvorniji, neophodno je da se pije u određeno vreme i priprema na određeni način. Čaj najbolje deluje ako se uzima ujutru na prazan stomak, a najjače ako se uzima tokom celog dana, na gutljaje, na svakih od jedan do dva sata po jednu supenu kašiku. Ovakvo ispijanje mnogo je jednostavnije i trajnije, jer ne opterećuje želudac, a lakše se vari. Ako se pije na šoljice, treba uzeti uvek manju.

Ako jedan čaj ne pomogne u lečenju određenih tegoba, posle osam dana treba primeniti novi recept, jer se na taj način kod želuca ne stvara navika. Poznato je da gorak sastojak u čajevima popravlja i jača želudačne sokove, pospešuje probavu i obnavlja krv. Takođe, čaj bez šećera deluje mnogo jače.

Starije osobe trebalo bi da pripremaju čaj tako što će uzeti od dve do tri kašičice određenog bilja ili lišća na pola litra vode. Čaj se kuva od 5 do 10 minuta, procedi i pije, tri puta na dan ili tokom celog dana na gutljaje.

Za decu mlađu od 14 godina i slabe osobe uzima se polovina navedenog sadržaja, a za decu mlađu od osam godina samo četvrtina.

Da biste popili odgovarajući čaj treba znati kako deluju određene biljke. Poznavaoci narodne medicine, u tom smislu, nude čitav spisak odgovarajućih čajeva, pa tako za neuralgije preporučuju čaj od lipe ili ruzmarina, za gljivice u ustima čaj od kadulje (žalfija) i ruže, za grčeve u želucu čaj od stolisnika, kamilice, matičnjaka, divlje ruže, a za slabo srce kineski čaj...

U slučaju kostobolje, savetuje se kupanje u čaju od orahovog lišća, dok se za opekotine preporučuje bademovo ulje, sirovi ribani krompir, crni luk, maslinovo ulje.