Pocetna » Nauka


Čudesne priče ljudi koji su nakon moždanog udara postali "druge osobe"




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1007
Dodao/la: Roby_the_King
datum: 2013-09-03


Stručnjaci kažu da nije neuobičajeno da možda udar uzrokuje psihičke, emocionalne i bihevioralne promjene, no nekim ljudima oštećenja na mozgu uzrokovana moždanim udarom okrenula su im živote naglavce...



1. Pretrpio moždani udar i izgubio sposobnost da se osjeća tužno
68-godišnji Malcolm Myatt pretrpio je moždani udar koji je oštetio frontalni dio njegovog mozga, dio koji upravlja emocijama. Kao rezultat toga, izgubio je sposobnost da se osjeća tužnim.

"Nikada nisam depresivan. Tuga ionako neće ništa pomoći. Svakako bih radije bio uvijek sretan, nego obratno. To je ustvari prednost", komentirao je umirovljeni vozač kamiona.


2. Igrač ragbija nakon moždanog udara postao gay frizer
Bivši igrač ragbija Chris Birch doživio je moždani udar na treningu, a nakon što se probudio otkrio je da je homoseksualac.

26-godišnjak je prije moždanog bio heteroseksualac zaručen za djevojku, no nakon moždanog prekinuo je zaruke, ostavio posao u banci i postao frizer.


3. Englez nakon moždanog udara govori samo velški jezik
Nakon ozljede mozga uzrokovane moždanim udarom, 81-godišnji Englez Alun Morgan zaboravio je svoj materinji jezik te progovorio velškim jezikom za kojeg je mislio da ga nikada nije naučio.

Morgan je odrastao u Engleskoj i većinu svog života govorio je samo engleskim. U Walesu je posljednji put bio 70 godina prije moždanog udara.

Liječnici vjeruju kako je Morganovo iskustvo uzrokovano poremećajem mozga zvanim afazija - oštećenjem dijelova mozga koji upravljaju korištenjem jezika. Također, postoje naznake da je Morgan naučio pomalo velškog dok je bio mlad. Kao dijete živio je sa svojom bakom koja je govorila velški, a tijekom Drugog svjetskog rata zajedno s drugom djecom poslan je u Wales kako bi izbjegao njemačko bombardiranje.


4. Nakon moždanog udara žena progovorila s jamajčanskim akcentom
Linda Walker iz Newcastlea probudila se nakon moždanog udara i saznala da je potpuno promijenila svoj naglasak. Stručnjaci vjeruju kako 60-godišnjakinja ima sindrom stranog naglaska, stanje u kojem pacijenti govore drugačije nakon ozljede mozga. Linda je jedan od samo 50 registriranih slučajeva tog sindroma u posljednjih 65 godina.

Walker se ne sviđa to što joj se dogodilo jer se sada osjeća kao druga osoba. "Moja šogorica kaže da zvučim talijanski, moj mi brat kaže da zvučim slovački, a netko treći mi kaže da zvučim francusko kanadski. Posljednje što sam čula je da zvučim jamajčanski, jednostavno ne znam kako bih to objasnila", kazala je Walker, prenosi oddee.com.


5. Nakon moždanog udara muškarac postaje digitalni umjetnik
Ken Walters nije bio umjetnički tip prije nego li je pretrpio moždani udar 2005. godine. Nakon strašne nesreće koju je preživio, bivši je inženjer ostao u invalidskim kolicima i bez posla, a što je rezultiralo 19-godišnjom depresijom.

Kada je izgledalo da ne može biti gore, Walters je pretrpio moždani udar. No, moždano krvarenje koje je moglo učiniti Waltersov život još težim, došlo je s neočekivanim darom. Walters se počeo razvijati kao digitalni umjetnik što je dovelo do toga da je pokrenuo unosan posao i osnovao vlastitu tvrtku u dobi od 51 godine.


6. Žena nakon moždanog udara počinje osjećati fantomsku treću ruku
Ovo nevjerojatno iskustvo dogodilo se jednoj Švicarki koja je tvrdila da osjeća da ima treću ruku.

Liječnici su je poslali na pretrage, a njezina neurologinja pojavu je nazvala vjerodostojnom. Naime, kada su liječnici ženu zamolili da pokrene svoju fantomsku ruku, njezin je mozak na to reagirao kao da ona uistinu postoji te kao da bi mogla biti pomaknuta. Kada su liječnici od nje tražili da se počeše po obrazu, aktivirali bi se dijelovi mozga koji se odnose na dodir.

Pri tom se aktivirao i vizualni korteks što je indiciralo da je pacijentica doista i vidjela fantomsku ruku.


IZVOR