Pocetna » Zanimljivosti


Cudni zakoni Sveta




  Ocenite članak: 0
pregleda: 887
Dodao/la: Smipe
datum: 2012-11-12


Širom sveta se svakodnevno donose novi zakoni kojima se reguliraju različite sfere života. Ali, ponekad neki od njih mogu biti toliko bizarni da postanu i smešni.
Ovo je lista deset najčudnijih i pomalo smešnih zakona.

Savršeno mesto za večni život

Ako sanjate o večnom životu, onda biste se trebali preseliti u Longyearbyen, grad koji se nalazi na norveškoj prekomorskoj teritoriji Svalbardu. Tamo je, naime, umiranje protivzakonito. Razlog ovakvm zakonu je činjenica da zbog niskih temperatura kakve su tamo tokom cele godine tela ne trunu. Na groblju je poslednji put neko ukopan još pre 70 godina. Ako se, kojim slučajem, teško bolesni tamo nađete bićete avionom hitno prevezeni do kopna gde možete umreti bez straha od hapšenja, piše The Telegraph.

Žvakanje je protivzakonito

Žvačete li često žvakaće gume? Ako je vaš odgovor potvrdan, onda biste mogli imati problema na vašem putovanju u Singapur. Tamo je od 1992. godine žvakanje žavakaćih guma protivzakonito. Jedini izuzetak su nikotinske žvake, ali se one mogu dobiti samo uz recept.

Danski restorani

Ako se, kojim slučajem, nađete u Danskoj svakako idite do restorana, ali nemojte se prejesti. Naime, tamo niste obavezni platiti hranu koju ste pojeli ukoliko, prema vašem mišljenju, niste siti nakon obeda.

Što uže, to bolje

U Japanu je zabranjeno biti debeo, a stepen gojaznosti u ovoj zemlji je jedan od najnižih u svetu. To ih nije sprečilo da 2009. godine donesu zakon o maksimalnom obimu struka. Kao primer, žene ne smeju imati obim struka veći od 90 centimetara, a muškarci veći od 80 centimatra.

Tajland voli donje rublje

Ako ponekad volite i ne obući donje rublje, onda ne idite u Tajland. Na Tajlandu je zabranjeno izaći iz kuće bez dojnjeg rublja. No, to nije sve, zabranjeno je voziti automobil bez majice, kao i gaženje po novcu.

Svakodnevna provera

U Danskoj ste prema zakonu obvezni, svaki put pre nego upalite automobil, pogledati ispod njega kako biste se uverili da tu nije zaspalo neko dete. Ono što je još smešnije je činjenica da u toj zemlji bežanje iz zatvora nije zakonom zabranjeno.

Sve žene na safari u Keniju

Žena ste? Volite safari? Onda je Kenija idealna zemlja za vaš odmor! Tamo je, naime, dozvoljeno turističkim vodičima da goli hodaju po savani, zato se nemojte začuditi ako vam se vodič odjednom počne skidati. Turistima to nije dozvoljeno.

Dozvolu na sunce

Britanski ‘Zakon o svemiru’ iz 1986. godine će vas dobro nasmejati. Naime, prema tom zakonu, Vlada Velike Britanije može koristiti određenu silu kako bi sprečila invaziju vanzemaljaca, ali samo ukoliko oni ne poseduju dozvolu za invaziju.

Ovo ima smisla

Događa li vam se da vas usred noći probudi sused koji je otišao u wc? U Švajcarskoj se to ne bi moglo dogoditi. Tamo je, naime, posle 22 sata zabranjeno puštati vodu iz vodokotlića.

Malo o alkoholu

Jeste li znali da vas u Chicagu mogu uhapsiti ako stojite dok pijete neko alkoholno piće? Zvuči bizarno, ali je tako. No, to nije sve, u Clevelandu samo jedna osoba sme piti iz jedne boce whiskeyja, dok je u Saskatchewanu u Kanadi zabranjeno piti vodu tamo gde se toči i pivo.