Pocetna » Zdravlje


Cvekla za još aktivniji život




  Ocenite članak: 0
pregleda: 965
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-06




U večnoj potrazi za što boljim rezultatima, sportisti bi rešenje trebalo da potraže tamo gde ga možda najmanje očekuju, u prirodnom soku od cvekle - tvrde naučnici sa britanskog Univerziteta "Ekseter".

Oni su nedavno otkrili da redovno konzumiranje soka od cvekle uvećava izdržljivost sportista i čak za 16 odsto produžava vreme njihovog vežbanja. Naime, sok od ovog povrća širi krvne sudove, snižava krvni pritisak i omogućava kvalitetniji protok krvi, ali istovremeno utiče na mišićno tkivo i smanjuje količinu kiseonika koja je organizmu neophodna tokom vežbanja.

Ove osobine soka od cvekle pozitivno utiču na sposobnost izvršavanja fizičkih aktivnosti, bilo da je reč o naporima visokog, ili niskog intenziteta. Naime, sok od cvekle sadrži visok nivo nitrata, za koji su naučnici ustanovili da je presudan za poboljšanje fizičkih performansi ispitanika.

- Iako je ovo istraživanje sprovedeno samo na mlađim, zdravim i fizički veoma aktivnim osobama, naučnici ne vide zašto taj napitak ne bi mogao pomoći i starijim osobama ili onima sa kardiovaskularnim i plućnim problemima. Svakodnevno konzumiranje svežeg soka od cvekle i njima bi pomoglo da budu fizički aktivniji i rade sve ono što u suprotnom ne bi bili u stanju - tvrdi autor ove studije Kejti Lensi.