Pocetna » Film


Da li je Studio Ghibli došao do kraja puta?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1246
Dodao/la: Gale
datum: 2014-08-09

Slike iz Da li je Studio Ghibli došao do kraja puta? Slike iz Da li je Studio Ghibli došao do kraja puta? Slike iz Da li je Studio Ghibli došao do kraja puta?


Japanski filmski studio Ghibli koji je svetsku slavu stekao animiranim filmovima kao što su "Začarani grad", "Moj komšija Totoro", "Zamak na nebu", "Princeza Mononoke"... uskoro bi mogao da prestane sa radom, potvrdio je jedan od osnivača slavnog tokijskog studija Tošio Suzuki.



Kako prenosi britanski "Telegraf", gostujući juče na japanskoj televiziji Suzuki je donekle potvrdio nagađanja koja su se ranije proširila medijima i rekao da, pre najave bilo kakvih budućih planova, studio kreće sa "čišćenjem kuće ili rekonstrukcijom".

"Po pitanju budućnosti studija Ghibli, nije nemoguće da nastavimo sa proizvodnjom filmova. Međutim, uzećemo kratku pauzu kako bismo razmotrili kako dalje," rekao je Suzuki.

To bi moglo da znači da bi adaptacija britanskog romana za decu "When Marnie Was There" (2014) mogla biti poslednji film studija koji se proslavio i kultnim filmovima kao što su "Porco Rosso" (1992), "Začarani grad" (Spirited Away) (2001)...



Nakon što se prošlog leta završivši "Vetar se diže" (The Wind Rises) iz studija povukao jedan od osnivača i po mnogima duša japanskog animiranog filma, legendarni reditelj Hajao Mijazaki, a početkom ove godine na mesto generalnog direktora seo Suzuki, o mogućem zatvaranju svetski poznatog studija progovorio je jedan od "insajdera", koji je najavio velike promene.

Iako je reč o još nepotvrđenim informacijama, izvor je za japanski sajt "Njuz Kafe" rekao da bi zbog finansijskih razloga "When Marnie Was There" mogao da bude poslednji film studija koji sve svoje filmove proizvodi u Japanu, zbog čega je njihova produkcija izuzetno skupa.

"Nema druge nego da se raspusti studio, pošto nije u stanju da proizvodi po jedan novi film godišnje," rekao je taj neimenovani izvor.

To nije prvi put da je budućnost studija Ghibli dovedena u pitanje, iako je čak osam od ukupno dvadeset njegovih filmova uvršteno među 15 filmova japanske proizvodnje sa najvišom zaradom u istoriji - na broju jedan je "Začarani grad" (Spirited Away) sa više od 274 miliona dolara zarade na blagajnama širom sveta. Mnogi su osvojili brojne nagrade, a godine 2002. "Spirited Away" ovenčan je Zlatnim medvedom i Oskarom za najbolji animirani dugometražni film.



Mijazaki je već 2010. govorio o mogućnosti raspuštanja studija, a slično je ponovio i početkom ove godine, kada je za "Telegraf" izjavio kako studio planira da "pauzira". "Nemamo nikakvih planova za budućnost. Jedino što želimo je da pauziramo", rekao je tada.

Studio Ghibli (srp. Džibli) osnovan je u junu 1985. godine nakon uspeha anime filma (naziv za animirane filmove iz Japana) "Nausikaja iz vetrovite doline" (1984) uz kapital izdavačke kuće "Tokuma Shoten". Osnovali su ga Hajao Mijazaki, Isao Takahata, Tošio Suzuki i Jasujoši Tokuma. Logo studija je mačkoliko biće Totoro iz Mijazakijeve anime "Moj sused Totoro", a sam naziv Ghibli znači "topli vetar koji duva kroz Saharu".


IZVOR