Pocetna » Zdravlje


Da li patite od jesenjeg sindroma




  Ocenite članak: 0
pregleda: 942
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07




I da znate, jesenji sindrom ne štedi ni najmlađe. Pomozite im pre nego što preraste u stres.

Suviše je hemije u našim životima, suviše toksičnih materija koje zagađuju organizam. Kljukamo se i lekovima, iako znamo da dezorijentišu imuni sistem, najmoćniji mehanizam odbrane koji je Priroda podarila svakom živom biću.

Najrazornija opasnost po nervni sistem je stres, utoliko pre što je oktobar prvi „ozbiljni” mesec kad smo konačno odustali od letnje šeme i vratili se obavezama. Možda niste znali da je upravo taj prelaz ljuti neprijatelj odbrambenog sistema. Šta činiti? Braniti se prirodnim lekovima koje čovek koristi od – pamtiveka.
S.O.S. zdravlje!

Čajevi, šiacu masaža, joga, eterična ulja, homeopatija prva su borbena linija protiv artroze, stresa, straha od neizvesnosti, poremećenog krvotoka, alergija, kapljičnih infekcija. A put zdravlja posut je saznanjima da se u svakoj biljci, svakom mineralu krije delić neprevaziđene inteligencije Prirode. Budite sigurni da i aromatična travka u tanjiru i kupka obogaćena eteričnim uljem mnogo znače!

Blagodeti vitamina A. – Kako deluje? Čuva vid, podstiče rast kostiju, čuva svežinu kože. Najbogatiji izvori? Riblje ulje, džigerica, žumance, maslac, sirova šargarepa, kelj, spanać, karfiol, brokoli, beli luk, peršun, ulje iz pčeničnih klica, maslačak, bundeva, paradajz, zelena salata, pomorandža. Štiti? Kožu, kosu, sluzokože, ali i organizam u borbi protiv plućnih infekcija i akni.

Dragoceni karotenoid je likopen. Zahvaljujući antioksidantnom dejstvu, štiti ćelije od starenja i sprečava oksidaciju lošeg holesterola, odgovornog za aterosklerotične promene na krvnim sudovima. Kako ćete saznati da li vam je potreban vitamin A? Odgovorite na sledeća tri pitanja. Primećujete da slabije vidite u mraku? Sluzokoža usta i nosa često je suva? Koža se lako peruta i postaje zadebljala? Ako ste odgovorili potrebno bar na dva, potreban vam je A vitamin.

Pomoć za bolne mišiće i kosti. – Sa dolaskom ružnog vremena, vlažnog vazduha i ledenog vetra, bolovi različitog porekla se – pojačaju. U ovo doba godine kosti, zglobovi i mišići izloženi su najvećem riziku, otud i potreba da ih „zbrinemo” pre dolaska zime. Mnogi „osećaju” svoje telo tek kad ih štrecne bol. Bol je, naime, prvi znak da negde škripi!

Globalna kura predviđa tri terapeutska prilaza:

1. Lekovito bilje za specifičnu tegobu.

2. Zdrav režim ishrane koji olakšava metaboličke procese i ne dozvoljava gomilanje toksina.

3. Pravilno držanje i pokreti tela kako se postojeće tegobe ne bi dodatno pogoršale.

Eterično ulje jorgovana „zaduženo” je za vrat i gornji deo leđa: smiruje akutni zglobni reumatizam, opušta mišiće, poboljšava rad kičmenog stuba. Zbog visokog procenta kalcijuma, preslica obnavlja koštano tkivo i pomaže kod reume i osteoporoze. Kad celo telo boli, kao u slučaju gripa, tu je valerijana. Ukoliko je bol koncentrisan u visini bubrega i širi se u noge (uf, išijas!), spas donose eterična ulja smreke i majčine dušice. A ako se ušinete, pripremite oblog od ruzmarina i lavande.

Lavanda smiruje živce. – Sitni ljubičasti cvetići dobro su nam poznati, a ni miris nam nije stran, pogotovo kad krenemo u lov na moljce. Lavanda je, međutim, mnogo više od toga. Njeno esencijalno ulje ima razna lekovita dejstva: opušta, popravlja raspoloženje, zaceljuje ožiljke. A ni to nije celokupni učinak guste tečnosti tamnozelene boje i prepoznatljivog mirisa. Znamo da je antidepresiv, antireumatik, analgetik, antiseptik, insekticid; da smiruje zapaljenjske procese i „otvara” nos kad ga zapuši nazeb.

Eterično ulje lavande je i sedativ centralnog nervnog sistema. Koristi u slučaju nezgode, bilo da se udiše, nanosi u vidu obloga ili utrljava (dovoljna je kap!) u solarni pleksus. Kao prirodni antibiotik, pomaže u lečenju od prehlade, gripa, katara, kašlja, sinusitisa. Odlično je i za decu. Svi grčevi i noćni plačevi nestaju posle masaže grudi ili potiljka mirišljavim uljem lavande. Poneka kap može da se stavi i na jastuk!

Koktel od bundeve, nara i bakra. – Evo „bombe” za jačanje imuniteta! Ništa bolje u ovo doba godine od prirodnog suplementa koji sprečava grip i ublažave napade gladi na nervnoj bazi. Reč je o crveno-narandžastom koktelu na bazi bundeve i bakra koji se pomešaju sa sokom od nara. Prava „pilula zdravlja” koja se pije kao aperitiv, s tim što ova ne otvara apetit nego ga – gasi.

Bundeva, sezonsko povrće bogato vitaminima A i C, vlaknima i mineralnim solima (kalijum, gvožđe, kalcijum, fosfor), reguliše rad creva i eliminiše štetne materije. Bakar je tonik nervnog sistema. Deluje na ćelijski metabolizam i kontroliše energetsku razmenu, sa trenutnim blagotvornim dejstvom na psihofizičke kolapse, tipične za jesen.

Poslednji, ali i ključni sastojak ovog eliksira je sok od nara, koncentrat vitamina (naročito C), koji sprečava nagomilavanje toksina, obnavlja tkiva i čeliči imunitet. Za 2 čašice potrebna je kriška bundeve koja se očisti od kore i semenki i ispeče u rerni. Kad se ohladi, izmeša se u mikseru sa čašom soka od nara i jednom ampulicom oligoelementa bakra. Sipa se u čaše i služi hladno.
Joj, sve me brine!
smoMashup_ / Flickr.com

Od svih ljudskih „stanja” nijedno nije češće od zabrinutosti. To je neugodnost sa hiljadu lica koja se javlja u svim uzrastima, praćena glavoboljom, nesanicom, gorušicom ili tahikardijom. Teško je reći gde će udariti: u glavu, srce, stomak ili svud pomalo. Da vidimo od koje je sorte vaša zabrinutost i šta su njene posledice.

Puca vam glava. – Nepotrebno se opterećujete brigama i crnim mislima. Rađaju se iz prevelike kritičnosti kojom procenjujete ljude, veze, događaje i situacije čak i pre nego što ih dobro upoznate. I sami ste osetljivi na kritike, pogotovo kad dolaze od onog koga smatrate autoritetom (otac, šef). U braku/vezi ste emotivno hladni i nedovoljno strastveni, što ne znači da nećete „eksplodirati” kad vam nešto nije po volji. Pored glavobolje i/ili migrene, vaše slabe tačke su vratne artroze i bolesti gornjih disajnih puteva (nos, usta, grlo, uši). Alergije i netolerancija na hranu su odmah do njih.

Kad srce lupa u grlu. – Anksioznost, čiji je glavni simptom tahikardija, tipična je za osobe koje u svakodnevni život (posao, kuću, porodicu) unose previše emocija. One ih, međutim, ne dele s drugima, odbijaju poverljive razgovore i kriju osećanja, nekad zbog stida, a nekad i zbog upozorenja „to se tako ne radi” koje su slušale u detinjstvu. Čudni ljudi! Sve drže u sebi, u grudima ili srcu, a to ih čini nervoznim. Kad nisu zabrinuti, onda su tužni i depresivni. Ta vrsta anksioznosti ispoljava se na tih način: skokom krvnog pritiska. Kad se pojave simptomi, prilično su dramatični: srce lupa kao ludo, sve su češće ekstrasistole.

Požar u stomaku. – Uznemirujuća pomisao da nije lako „svariti” život u kojem je sve „pod konac” nadražuje sluzokožu želuca i uzrokuje gastrointestinalne tegobe. Reč je o osobama koje strogo poštuju rad, red i moralna načela. Plaše se zbrke, nehigijene, nediscipline i teže da im sve bude pod kontrolom kako ne bi ostavile rđav utisak. Nekad se zalete, počnu da kontrolišu i niske strasti, recimo seksualne fantazije, pa ih posle grize savest zbog „prljavih” misli. Iako nisu druželjubive i teško „vare” promene, ljubav im je potrebna kao vazduh koji dišu.

Osobe koje „brinu” u predelu stomaka, sklone su zapaljenjskim i degenerativnim promenama na digestivnom traktu: gastritis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, Kronova bolest, ulcerozni kolitis. I jetra i pankreas su izloženi riziku, dok žene često kubure i sa menstrualnim ciklusom.
Deca i priroda
Nemojte misliti da je deci lako: i njima je potrebna pomoć kad se posle tromesečne letnje pauze vrate u školske klupe. Ta nagla promena ritma često se pretvara u umor, pa mališani jedva otaljavaju silne obaveze.

Obaveze koje su danas tolike da se čak i osnovci suočavaju s lošom koncentracijom, gubitkom memorije, padom imuniteta i nesanicom. U tom slučaju, pedijatar prepisuje sredstvo za jačanje koje samo privremeno rešava problem. Evo zelene formule koja obnavlja energiju na duže staze kako bi se eskivirale zimske bolesti. Nema bolje vakcine od „miksa” vitamina, proteina i minerala!

Vitamin C, za odbranu. – Ključni element za čelični imunitet na pragu zime. Najbogatije riznice? Agrumi, kivi, paradajz i, posebno, papaja koju deci treba ponuditi u voćnoj salati.

Vitamin D, za zdrave kosti. – Neophodan za razvoj koštanog aparata i zuba, vitamin D pomaže deci, posebno onoj koja se bave sportom, da nikad ne upoznaju osećaj umora. Kako se stvaraju zalihe? Tako što se ručkaju riba, jaja (ne više od 3 nedeljno) i tvrdi sirevi.

Vitamini B, za sve. – Vitamini B grupe sprečavaju malokrvnost, oporavljaju nervni sistem, mišiće i srce, održavaju elastičnost kože i kose, regulišu rad creva. Gde da ih tražimo? U pivskom kvascu, jajima i integralnim žitaricama koje treba jesti ujutru za doručak.

Riba, 3 puta nedeljno. – Gvožđe, neophodno za rad metabolizma, i fosfor, zadužen za moždano tkivo, kriju se u ribi koju bi mališani morali jesti bar tri puta nedeljno, pošto joj stariji prethodno odstrane kosti. Među brojnim vrstama, prednost treba dati skušama i sardinama. Imaju najviše omege-3, kalcijuma, gvožđa, fosfora, kalijuma, cinka i mangana.

Med za memoriju i otpornost. – Med je namirnica koja deci ne sme da zafali, pogotovo u jesen i zimu. Ovaj pčelinji proizvod, pun kalcijuma i magnezijuma, bogat je enzimima koji podstiču varenje i apsorpciju hrane. Budući da otvara apetit, med se preporučuje mališanima koji pate od hroničnog umora. Tamni, odlični za jačanje, važni su u zimskim mesecima kad deci treba više snage i kad najveći deo dana provode u zatvorenim i pregrejanim prostorijama, kakve su često školske učionice. U svim drugim slučajevima, treba jesti svetli med. Savet: stavljajte ga u mlaki čaj. Vrela tečnost uništava lekovite i hranljive osobine meda!

Med od majčine dušice protiv bronhitisa. – Blag i prijatnog ukusa, ovaj med je kao stvoren za decu koja već od septembra počnu da se zlopate s upalama creva i gornjih disajnih puteva. S kulinarskog stanovišta, lepo se slaže s mladim belim sirom, a odličan je i kao zaslađivač čajeva i sokova. Bogat je fruktozom, šećerom koji ne izaziva nagli skok insulina. Kao zamena može da posluži med od akacije jer smiruje i smanjuje umor.