Pocetna » Zdravlje


Da li ste noćna ptica ili spavalica?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1002
Dodao/la: ElGato
datum: 2011-12-15


Muči vas nesanica, nerviraju vas podočnjaci? Odredite kom tipu spavača pripadate i poslušajte
savete dr Krisa Idzikovskog i zauvek se rešite ovog neprijatnog problema.

Sigurno ste milion puta dosad čuli da treba da spa­vate najmanje šest i po sati kako biste bili zdravi i sposobni za bivstvovanje. Iako vam tempo života u savremenom društvu ne ostavlja baš mnogo prostora da ispunite svoju propisanu spavačku normu, pitanje je kako da pobedite u trci s vremenom i priuštite sebi taj luksuz da se dobro naspavate.

Stenli Koren, kanadski stručnjak za san, tvrdi da za svaki neprospavani sat gubite po jedan poen od koeficijenta inteligencije, dok studija britanskih naučnika otkriva da žene koje su noću spavale samo pet sati imaju 45 odsto više šansi da obole od bolesti srca, nego žene koje su spavale tri sata duže. Kada sve to uzmete u obzir, i ne čudi što više ne možete lako da zaspite. Međutim, i za to ima leka. Ruski profesor Kris Idzikovski, direktor Savetodavne službe za procenu potreba za snom, podelio je spavače na tri tipa, izložio je nekoliko osnovnih uzroka poremećaja sna i dao je jednostavne savete za prevazilaženje nesanice.
Bilo da ste genetski programirani da budete ili noćna ptica ili ranoranilac, podjednako imate šanse da patite od poremećaja sna. Najpre odredite kom tipu spavača pripadate, a onda pročitajte šta treba da preduzmete kako biste bolje spavali.

Obično ste preumorni da zaspite
Iako ste umorni, prevrćete se po krevetu jer niste u stanju da isključite mozak.
Izbegavate da se uspavljujete u miru i tišini spavaće sobe i obično se bacate na neki posao misleći da ćete vas to umoriti i ubrzati proces uspavljivanja. Tako obično dočekate jutro.
Kad vam se desi da brzo zaspite, obično se probudite u cik zore, a onda vam brige odmah preplave misli.
Ako vas muče ovakvi problemi, znači da imate lagan i napet san. Nesanica se u ovom slučaju najčešće javlja usled velikog stresa, koji dovodi do naglog priliva adrenalina u krvi, što izaziva budnost mozga i napetost mišića.

Da bolje spavate
Idite na počinak onda kad vam se prispava. Neka krevet bude vaše sveto mesto, isključivo za san i seks.
Ako ne možete da utonete u san u roku od 20 minuta, ustanite i radite nešto drugo.
Vratite se u krevet kad ste ponovo pospani i, ako treba, opet ustanite. Navijte budilnik na isto vreme svakog dana, i odolite iskušenju da vikendom spavate duže.

Meditacijom oterajte stres
Meditirajte ili probajte da se pred odlazak u krevet opustite na bilo koji način kako biste što više ublažili nagomilani stres.
Opružite se u krevetu, dišite duboko dok stežete i opuštate svaku grupu mišića na telu. Počnite od prstiju na nogama, preko listova i stomačnih mišića, sve do leđa i ramena – držite ih stegnute dok ne izbrojite do deset, a zatim ih opustite.
Svake večeri pre odlaska na spavanje napravite spisak poslova koje treba da obavite narednog dana. Ako vas nešto muči i brine, stavite to na papir jer ćete na taj način izbaciti problem iz glave i rasteretiti mozak. Vremenom to postaje veoma efikasan način da isključite prekidač za brige.

Ako ste ranoranilac
Ranije odlazite u krevet, ali se i ranije budite. Lako zaspite čak i u devet uveče, a na paklenim ste mukama ako treba da ostanete budni do ponoći. Često se budite u cik zore i teško vam je da ponovo zaspite.
Ukoliko su vam ovi simptomi poznati, znači da pripadate ljudima čiji biološki sat ide unapred, što je karakteristično za starije ili depresivne osobe, ali povremeno može da pogodi svakoga. Lako zaspite već u osam uveče, ali se budite već u pet ujutru i ne možete opet da utonete u san. Stručnjaci s Londonskog univerziteta smatraju da ranoranioci češće pate od stresa, prehlada i lošeg raspoloženja, tako da im preporučuju da se pozabave svojim tegobama.
Šta možete da učinite da bi vam san bio još slađi
Pobedite dnevnu pospanost
Ako nemate problema sa snom, ali ste umorni tokom dana, moguće je da kvalitet vašeg noćnog sna nije dobar.
- Primenite umirujuću tehniku sat vremena pre odlaska u krevet i vodite računa da vam u spavaćoj sobi nije pretoplo.
- Popijte šolju toplog mleka ili kamilice da se smirite. Ako ste pod velikim stresom, uzmite biljni, prirodni preparat za opuštanje. Polako smanjujte jačinu svetla u prostoriji. Ugasite TV, umesto lustera upalite lampu, a zatim se okupajte uz svetlost sveća.
- Uživajte u toploj kupki. Tako ćete povećati telesnu temperaturu, koja će naglo pasti kad izađete iz kade, a to je signal organizmu da je vreme za spavanje.
- Upotrebite penu za kupanje na bazi lavande i kamilice, jer deluju relaksirajuće na um i telo.
Izbegavajte da se ujutru izlažete sunčevoj svetlosti. Navucite roletne u spavaćoj sobi i ne dozvolite da vas uznemire prvi jutarnji zraci.
Posle podne se slobodno izlažite svetlosti. Potrudite se da u tom delu dana provedete bar dva sata napolju ako je sunčano.
Okrenite budilnik ka zidu. Iako je normalno da se ponekad budite tokom noći, kada vidite sat, počnete da se brinete kako uskoro treba da ustanete, zbog čega i ne možete ponovo da se uspavate.

Jeste li noćobdija
Kako dan odmiče, postajete sve živahniji, a uveče ste u naponu snage i bez problema ostajete budni ako treba i čitavu noć.
Užasno vam je teško da se probudite da biste krenuli na posao i nije vam dobro pre 11 sati.
Tokom dana ste često iscrpljeni usled nedovoljnog sna.
Ako ste se prepoznali u ovom opisu, onda svakako spadate u noćne ptice jer je vaš biološki časovnik podešen tako da stalno kasni u odnosu na druge. Kad biste mogli da spavate do 10 ujutru, sve bi bilo u redu, ali, nažalost, društvo nije uređeno na takav način. Međutim, spas pronalazite u danima godišnjeg odmora kada se bez brige prepuštate svom biološkom časovniku.
Za slatke snove
Ustanite ujutru ranije da bi vam se uveče ranije prispavalo, u krevetu nemojte da radite, nemojte da se uspavljujete uz TV i izbegavajte kafu čak 10 sati pre odlaska u krevet.
Postepeno smanjujte količinu svetla kome ste izloženi uveče, uključujući i ono koje dopire s televizijskog ekrana. Kupite prekidač koji reguliše jačinu osvetljenja.