Pocetna » Zanimljivosti


Decu sramota ako ih društvo vidi sa knjigom




  Ocenite članak: 0
pregleda: 820
Dodao/la: Inn@
datum: 2012-09-14


Deca danas čitaju manje nego pre sedam godina jer im slobodno vreme odlazi na druge aktivnosti, pokazalo je najnovije istraživanje britanskog Nacionalnog fonda za pismenost koje je sprovedeno na 21.000 dece i mladih krajem prošle godine.

Studija je pokazala i da deca danas mnogo ređe čitaju i stripove, magazine i sajtove a i da je one koji vole da čitaju sramota ako ih društvo vidi sa knjigom.

Istraživanje je pokazalo da je polovina ispitanika rekla da uživa u čitanju, ali da je više onih - 54 posto - koji radije gledaju TV nego čitaju u svoje slobodno vreme.

Od onih koji čitaju, njih 47,8 procenata čita fikciju što je manje nego 2005. kada je 51,5 odsto njih čitalo romane.

Studija je pokazala i da 57 odsto ispitanika rado čita "šarene novine" što je značajan pad sa 77,5 posto 2005. Polovina ispitanika čita i vebsajtove, dok je 2005. taj procenat bio veći - 63,8 posto. Kada je reč o stripovima, njih čita 27,9 posto mladih što je priličan pad sa 50,6 procenata 2005.

Takođe, 17 posto ispitane dece reklo je da bi ih bilo sramota ako bi ih društvo videlo kako čitaju.

Autori studije navode da je od suštinske važnosti da deca čitaju jer je dokazano da postoji veza između čitanja i akademskih dostignuća.

"Činjenica da deca čitaju manje nego 2005. šalje zabrinjavajuće signale o čitalačkim navikama mladih", rekao je direktor fonda Džonatan Daglas, a prenose britanski mediji.

"Verujemo da je potrebno inspirisati novu generaciju da čita na isti način na koji je Olimpijada inspirisala novu generaciju da se prihvati sporta. Moramo da čitanje učinimo neodoljivim. Moramo da pozovemo porodce i profesionalce koji rade sa decom da pomognu deci da izdvoje 10 minuta dnevno za čitanje", rekao je on.