Pocetna » Zanimljivosti


Druženje s Fićom - simbolom bivše SFRJ (FOTO)




  Ocenite članak: 1
pregleda: 954
Dodao/la: Gale
datum: 2014-09-28

Slike iz Druženje s Fićom - simbolom bivše SFRJ (FOTO) Slike iz Druženje s Fićom - simbolom bivše SFRJ (FOTO) Slike iz Druženje s Fićom - simbolom bivše SFRJ (FOTO) Slike iz Druženje s Fićom - simbolom bivše SFRJ (FOTO)


Na platou ispred Muzeja 25. maj danas je organizovano treće druženje sa "Fićom", jednim od simbola nekadašnje
SFRJ.


Posetioci su imali prilku da vide revijalnu izložbu automobila Zastava 600, 750 i 850 na platou ispred muzeja, koji su za ovu priliku stigli iz gradova širom Srbije.



Takođe, mogli su da biraju najsimpatičnijeg "Fiću", kao i da čuju zanimljiva predavanja o tom automobilu, ali i automobilskoj industriji u Jugoslaviji, a u holu Muzeja mogli su da vide i malu izložbu o tom vozilu.



Automobil "Fića" se proizvodio od 1955. do 1985. godine u fabrici automobila Crvena Zastava u Kragujevcu, po licenci italijanskog "Fijata" (Fiat 600).



Tokom trideset godina napravljeno je 923.487 vozila. Njegova proizvodnja obeležila je početak domaće automobilske industrije i za većinu jugoslovena on je bio prvi automobil.



"Fića" je korišćen na razne načine - služio je kao službeno milicijsko vozilo, učestvovao je na trkama.



Mnogi su ga prerađivali da bi izgledao atraktivnije, na primer skidali mu krov i pretvarali ga u kabriolet, sa njim se čak igrao i fudbal na Tašmajdanu.



Osim u Jugoslaviji, Fiat 600 se po licenci proizvodio i u Španiji i Argentini.



U Jugoslaviji se proizvodio najduže, čak 30 godina, u Italiji do 1969, u Španiji do 1973, a u Argentini do 1982.



Iako je bio predviđen za prevoz omanjih putnika na kratkim relacijama, "Fićom" su čitave familije sa sve koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput putovale u posetu rođacima na drugi kraj zemlje.


IZVOR