Pocetna » Zanimljivosti


Džesi Norman u Beogradskoj areni 18. februara




  Ocenite članak: 1
pregleda: 932
Dodao/la: milospravicar
datum: 2012-01-01


Diva raskošnog glasa i jedna od trenutno najtraženijih pevačica na svetu, Džesi Norman gostovaće u Beogradskoj areni, 18. februara.

Uz pratnju simfonijskog orkestra, izvešće dela američkih klasika, Džordža Geršvina i Leonarda Bernštajna, kao i popularne pesme Edvarda Kenedija - Djuka Elingtona I’ve Got It Bad And That Ain’t Good i It Don’t Mean A Thing if It Ain’t Got That Swing.



Džesi Norman je jedna od retkih operskih pevačica koja ne ide uhodanom stazom drugih, već sama ispisuje svoju pevačku biografiju. Bogatu baštinu stvara svojim raskošnim glasom, uživanjem u pevanju i strašću u izvođenju, operskim portretima i nastupima sa simfonijskim i kamernim ansamblima širom sveta. Čist opseg, snaga i sjaj njenog glasa uklopljeni su sa produhovljenom i inovativnom interpretacijom. Sarađuje sa umetnicima kao što su Robert Vilson, Andre Heler, Bil T. Džons, Stiv MekKvin i Laura Karpman koji su poznati po zaobilaženju pravila u svojim domenima, i tako prihvata izazove i dodaje novu dimenziju svom poslu.

Veličina njenog muzičkog talenta ogleda se i u jedinstvenim koncepcijama izvođenja zahtevnih dela. U istoriji muzike ostaće zabeleženo njeno izvođenje dva scenska dela za isto veče – Šenbergove monodrame Očekivanje i Pulankove opere Ljudski glas u postavi Andrea Helera. Ova dela nikada ranije nije izvela ista osoba za jedno veče što još više ističe Džesine izvođačke sposobnosti.

Džesi Norman osvojila je brojne nagrade i priznanja. Najmlađa je dobitnica najveće nagrade Amerike za izvođačke umetnosti koju dodeljuje Kennedy Centar Honor, a dobila ju je za 20 godina rada. Brojna prestižna priznanja uključuju počasne doktorate na čak 35 koledža, univerziteta i konzervatorijuma širom sveta.

Francuska vlada je 1984. godine gospođi Norman dodelila titulu Commandeur de L’Ordre des Arts et des Lettres a Nacionalni muzej Nacionalne istorije u Parizu nazvao je orhideju njenim imenom. Takođe, bivši francuski predsednik Miteran dodelio joj je orden Legije časti 1989. godine, dok je u junu 1990. proglašena počasnim Ambasadorom Ujedinjenih Nacija. Na jesen 2000. godine odlikovana je medaljom Eleanor Roosevelt Val Kill za doprinose u humanitarnom radu.

Njeni albumi su više puta nagrađeni Gremi nagradom (Songs od Maurice Ravel, Vagnerovi Lohengrin i Die Walkure). Gremi za najbolju operu u februaru 1999. godine osvojio je album Bluebeard’s Castle sa Pierre Boulez i simfonijiskim orkestrom iz Čikaga.

U četrdeset godina dugoj istoriji Gremi nagrada Džesi Norman je četvrti umetnik iz oblasti opere/klasične muzike koja je primila priznanje za životno delo i pridružila se legendama koje čine Enriko Karuzo, Marian Anderson i Leontin Prajs.

Ulaznice za koncert prodaju se po cenama od 2200, 2500, 2900, 3500 i 4500 na sledećim prodajnim mestima: Beogradska arena, Bilet centar Beograda, Eventim, Ušće Shopping centar, knjižare Delfi i Vulkan, Dom sindikata, Gigstix. Internet prodaja na: www.arenabeograd.com, www.tickets.rs, www.eventim.rs.