Pocetna » Zanimljivosti


EPS: Bez struje 135.000 potrošača




  Ocenite članak: 0
pregleda: 673
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-16


Zbog vanrednih vremenskih neprilika, velike kiše i poplava bez električne energije danas oko 13 časova u Srbiji je oko 135.000 potrošača, a najkritičnije je u Lazarevcu, Obrenovcu, Valjevu, Paraćinu, Smederevskoj Palanci..., saopštio je EPS.

Najviše problema danas je nastalo u Obrenovcu, gde je trenutno pola grada bez struje, dok bi tokom dana alternatnivnim prespajanjima trebalo da se reši napajanje oko 80 odsto kupaca u Smederevskoj Palanci.

Situacija u Loznici se u odnosu na juče poboljšala, gde bi po povlačenju vode trebalo da se priključi velika trafostanica "Lešnica“, a u Šapcu se stanje polako stabilizuje i veliki broj kupaca ima električnu energiju.

Ako se ostvare aktuelne prognoze i kiša prestane da pada, u naredna 24 sata trebalo bi da bude osposobljeno oko 80 odsto srednjenaposnskih trafostanica koje su sada zbog bezbednosti isključene, najavili su iz EPS-a.

Na distributivnom sistemu isljučene su trafostanice i kupci čija je bezbednost ugrožena zbog kiše i poplave, a u svim privrednim društvima u okviru EPS-a i dalje su na snazi vanredne mere i danonoćna dežurstva.

Što se tiče proizvodnje električne energije, i dalje je najveći problem prekid proizvodnje uglja u Rudarskom basenu "Kolubara“ i prekid u dovozu uglja u termoelektrane "Nikola Tesla“.

Obrenovačke elektrane koriste zalihe uglja sa deponija. Iako je veći deo Obrenovca pod vodom, termoelektrane "Nikola Tesla“ su bezbedne i ovi kapaciteti nisu ugroženi zbog poplava.

U Kostolcu se potpuno normalnizovala proizvodnja uglja i električne energije.
Hidroelektrane na Dunavu prelivaju viškove vode, dok se na Drini trenutno situacija smiruje, ali su sve ekipe i dalje u pripravnosti i u toku su stalna dežurstva.

U Elektrodistribuciji “Beograd” ističu da po nalogu MUP-a iz bezbednosnih razloga povremeno isključuju po nekoliko trafo-stanica u Obrenovcu čiji je centar poplavljen.

- Trenutno oko 1.000 potrošača nema struju. S vremena na vreme isključimo pa uključimo trafo stanice. Primera radi, isključili smo, najpre, četiri stanice pa uključili, pa smo onda isključili dve. I mobilna i fiksna telefonija su skroz pod vodom i uništeni - kaže Sandra Alagić iz ovog preduzeća.

Ona je istakla da je trenutno jedan deo Batajnice bez električne energije iz bezbednosnih razloga dok se ne sanira šteta koja je prouzrokovana vodom.
Prema njenim rečima, to su Dragiška, Ulica braće Gavrilovića, Iriška, Kralja Stefana Tomaša , Nikole Nemanje, Bosanska i Šangajska ulica - područje koje je inače poplavljeno.

Radnici EDB su na terenu, a iz tog preduzeća apeluju na građane da, ako primete poplavu u trafo-stanicama, to jave na telefon 011/395-77-99.


IZVOR