Pocetna » Zanimljivosti


„Fejsbuk“ kupio "WhatsApp" za 19 milijardi dolara




  Ocenite članak: 0
pregleda: 768
Dodao/la: Gale
datum: 2014-02-25

Slike iz „Fejsbuk“ kupio "WhatsApp" za 19 milijardi dolara Slike iz „Fejsbuk“ kupio "WhatsApp" za 19 milijardi dolara


Najveća društvena mreža na svetu, Fejsbuk, kupila je za 19 milijardi dolara „WhatsApp“, onlajn uslužnu platformu za pametne telefone, preko koje korisnici mogu da šalju fotografije, video-snimke, poruke i glasovne zapise preko interneta.

„Fejsbuk“ traži načine kako bi podigao svoju popularnost, posebno među mlađim korisnicima, a najnoviji potez će najveću društvenu mrežu koštati 19 milijardi dolara.



Toliko će u novcu i deonicama morati da plate za "WhatsApp", uslužnu platformu preko koje korisnici pametnih telefona mogu da šalju fotografije, video-snimke, poruke i glasovne zapise preko interneta.

Osim toga "WhatsApp" omogućava ljudima da izbegnu skupe međunarodne pozive, a da nesmetano komuniciraju sa dragim osobama hiljadama kilometara daleko.



Usluga je postala izuzetno popularna poslednjih godina, a "WhatsApp" ima oko 450 miliona korisnika.

„Fejsbuk“ će 12 milijardi platiti u deonicama, a četiri milijarde u gotovini. Još tri milijarde dolara biće izdvojeno kao garancija zaposlenima da neće biti otpušteni narednih godina.

WhatsApp.jpg
Jan Koum, direktor "WhatsApp", postaće jedan od izvršnih direktora i član upravnog odbora u „Fejsbuku“.

„'WhatsApp' nezasluženo je skrajnut u SAD, pošto je počeo u Evropi, Indiji i Latinskoj Americi. Ali to je veoma važna i vredna svetska komunikaciona mreža. U stvari, 'WhatsApp' je jedina široko korišćena aplikacija koja ima veći procenat korisnika koji je svakodnevno koriste od 'Fejsbuka'“, kaže Mark Zukerberg.

Osim toga, prvi čovek „Fejsbuka“ veruje da će "WhatsApp" vrlo brzo dostići cifru od milijardu korisnika.


IZVOR