Pocetna » Sport


Ferguson slavi četvrt veka na klupi




  Ocenite članak: 0
pregleda: 892
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07




Ferguson je u tom periodu sa Mančester Junajtedom osvojio 27 titula, što ga čini najuspešnijim menadžerom u istoriji britanskog fudbala.

Šezdesetdevetogodišnji stručnjak je kombinacijom čelične volje i taktičkom fleksibilnošću naterao čuvenog Bobija Čarltona da ga nazove genijem.

Ferguson je u Mančester Jjunajted stigao 1986. godine s ciljem da svrgne sa trona Liverpul, koji tek što se ustoličio kao dominantna snaga ostrvskog fudbala.

Kao u odmeravanju snaga dva boksera teške kategorije, s jedne strane je bio Liverpul sa 16 titula, a sa druge Junajted sa sedam.

Ferguson je medjurim, naglo preokrenuo stvari u korist Mančester Junajteda koji je od tada nanizao 12 premijerligaških titula, dva trofeja u Ligi šampiona, pet FA kupova i titulu prvaka sveta, oborivši prošle sezone rekord Liverpula od 18 trofeja u šampionatu.

"Ferguson je pravi genije. Iako je u današnjem fudbalu veliki broj mladih talentovanih stručnjaka, Fergusona odlikuje istrajnost i urođeni talenat", rekao je Čarlton.

Retkost je naći stručnjaka koji može da ukomponuje različite karaktere kao što su Dejvid Brekam, Rajan Gigs, Erik Kantona, Brajan Robson, Vejn Runi, Rud Van Nistelroj i Kristijano Ronaldo, navodi Rojters i dodaje da je Žoze Murunjo možda najbliži Fergusonu po kvalitetu, ali da ne može da mu parira po "dužini staža".