Pocetna » Film


Filmovi koji dokazuju da je Šekspir i dalje cool




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1033
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-04-30


U čast Šekspirovom 450. rođendanu, donosimo vam interesantnu priču koja pokazuje da je u Holivudu on i dalje cool! Ne samo da ljudi konstantno žele da prave moderne verzije njegovih priča (poput Di Kaprijevog filma “Romeo i Julija”), nego filmovi i serije stalno “pozajmljuju” njegove teme. Međutim, sigurni smo da niste znali da su neki od ovih filmova zasnovani na njegovim dramama.


1. “Kralj lavova” (“The Lion King”). Ovo je Diznijev prikaz Hamleta, alil smešten u životinjski svet: Simbin stric ubija njegovog oca Mufasu i Simba zahteva osvetu nakon što je video duh svoga oca.

2. Jedan od omiljenih filmova 90-ih godina - “10 stvari koje mrzim kod tebe” (“10 Things I Hate About You”) - sa Hit Ledžerom i Džulijom Stajls je u stvari adaptacija “Ukroćene goropadi”. Ledžer glumi verziju Petručia (u filmu Patrik), dok je Stajls tvrdoglava Katarina (Kat).

3. Mjuzikl “Priča sa zapadne strane” (“West Side Story”) je zasnovan na “Romeu i Juliji”. U stvari, verovatno svaki film ili serija koja ima dvoje zaljubljenih koji ne mogu da budu zajedno zbog svojih zavađenih porodica je verovatno zasnovana na ovoj tragediji.

4. “Ona je najbolja” (“She's the Man”) je film koji je inspirisan “Dvanaestom noći”, gde se žena prerušena u muškarca zaljubljuje u drugog muškarca. U filmu su čak zadržana i imena iz knjige.

5. “Deliver Us from Eva” je još jedna verzija “Ukroćene goropadi”.

6. Serija “Sinovi anarhije” (“Sons Of Anarchy”) nije direktna adaptacija “Hamleta”, ali svakako je inspirisana njime, što je i sam reditelj Kurt Suter priznao.

7. “O” je film koji se bazira na “Otelu”, a radnja prati košarkaški tim. Mkhi Fifer glumi Odina, a Džoš Hartnet ljubomornog Huga koji pokušava da ubedi Odina da mu je devojka Desi (koju glumi Džulija Stajls) bila neverna. Priča se ne završava dobro ni za jednu stranu.

8. “Zbranjena planeta” (“Forbidden Planet”) je SF film iz 1956. koji je pozajmio zaplet od Šekspirove “Bure” - ali je radnja smeštena u vanzemaljski svet. Ovaj film se smatra jednim od najboljih naučno fantastičnih filmova, pa je verovatno poslednji žanr koji bi vam pao na pamet kada razmišljate o Šekspiru.

Naravno, ovo nisu jedini filmovi/serije inspirisani Šekspirom, ali su svakako među najpoznatijima.


IZVOR


+1   Spam
UGHpeople   (2014-04-30 2:15 PM) [Sadrzaj]

Quote
10 Things I Hate About You
srce