Pocetna » Film


Junaci 'Mućki': Nekad i sad!




  Ocenite članak: 5
pregleda: 3799
Dodao/la: tasovac
datum: 2012-07-12


Pogledajte gde su danas Del Boj, Rodni, Triger, Bojsi i ostali junaci zvanično najbolje britanske komične serije svih vremena
Junaci 'Mućki': Nekad i sad!

Legendarna britanska serija „Mućke“ je jedan od najpopularnijih i nagledanijih sitkoma svih vremena. Napisao ju je Džon Saliven , a emitovala se od 1981. do 1991. godine. Snimljeno je ukupno sedam sezona, a povremeni božićni specijali išli su do 2003. godine. U Srbiji je takođe dostigla enormnu popularnost, a od nedavno se reprizno emituje na TV Avala.

Interesantna činjenica je da je serija dobila naziv po engleskoj poslovici „Samo konji i budale rade“ („Only fools and horses work for a living“), koja aludira na tendenciju glavnih likova da izbjegavaju posao i plaćanje poreza.

„Mućke“ su nagrađivane brojnim prestižnim nagradama, kao što su BAFTA i nagrada kraljevskog televizijskog društva. 2004. godine, BBC ju je proglasio za najbolji sitkom svih vremena.

Kao što već i vrapci na grani znaju, glavni junaci ove legendarne serije su Derik „Del Boj“ Troter, njegov brat Rodni, djeda, stric Albert, Triger, Bojsi i mnogi drugi.

Mnogi od aktera „Mućki“ je tokom godina promijenio lični opis, a neki od njih nažalost više nisu sa nama.

Predstavljamo Vam glavne aktere iz ove čuvene serije, koja se trenutno emituje radnim danima na televiziji “Avala”, sa početkom u 20 časova. Gdje su, šta rade?

Ser Dejvid Džejson – Derek „Del Boj“ Troter

Dejvid Džejson je rođen davne 1940. godine kao Dejvid Vajt. Glumačku karijeru je počeo sa 24 godine, a prezime je promijenio u Džejson, pošto je već postojao glumac pod njegovim pravim imenom i prezimenom. Svoju najveću i najpoznatiju ulogu je upravo odigrao osamdesetih godina prošlog vijeka u seriji „Mućke“, glumivši Dereka „Del Boja“ Trotera. Sa ovom ulogom je stekao planetarnu slavu, a zahvaljući između ostalog njoj, odlikovan je titulom sera 2005. godine. Povodom ovog priznanja, Džejson je svojevremeno izjavio:

- Niko se nije nadao da će Derek Troter iz solitera koji nosi ime Nelson Mandela tako daleko dogurati. Još uvijek pokušavam da dođem sebi – rekao je „Del Boj“.

Džejson je pored uloge legendarnog trgovca iz Pekama, tumačio i ulogu detektiva Džeka Frosta u kriminalističkoj seriji „Frostov pristup“ („A Touch Of Frost“), kao i Larkina, oca velike seoske porodice u seriji „Dražesni pupoljci majski“ („The Darling Buds of May“).

Legendarni “Del Boj” sada ima 72 godine i trenutno je bez angažmana. Oženjen je, a sa njegovom drugom suprugom ima ćerku. Posljednja uloga mu je za sada bila u komičnoj seriji “Kraljevski tjelohranitelj”, koja se emitovala na BBC-iju. Džejson je u ovom sitkomu glumio kapetana Gaja Habla.

Nikolas Lindhrst – Rodni Troter

Nikolas je 21 godinu mlađi od svog kolege Dejvida Džejsona. Svoj glumački talenat je pokazao još od mlaih nogu, i to sa 12 godina. Tokom sedamdesetih pojavljiljivao se brojnim reklamama. Medijsku pažnju privukao je ulogom Rodnija Trotera u seriji “Mućke”, u kojoj je bio do samog kraja njenog emitovanja. U svojoj karijeri glumio je u komičnim serijskim ostvarenjima “Two Of Us”, “The Piglet Files”…

Lindhrst ima 51 godinu, nije glumački angažovan. Posljednju ulogu imao je u seriji Džona Salivena „Rock & Chips“, koja je neka vrsta nastavka „Mućki“. Trenutno živi u zapadnom Saseksu sa suprugom Lusi i sinom Arči Bjornom. Nikolas je pobornik spoljašnih aktivnosti kao što su ronjenje, pilotiranje i surfovanje. Osim toga, bavi se i pčelarstvom.

Lenard Pirs – Djeda

Lenard Pirs je rođen davne 1915. godine. Glumu je studirao na Kraljevskoj akademiji dramskih umjetnosti. Veći dio svoje karijere proveo je u pozorištu. Imao je i manje televizijske uloge u serijama „Cathy Come Home“ i „Minder“.

Svjetsku slavu je stekao pred sam kraj svog života, kada je tumačio ulogu Djede u seriji „Mućke“. Preminuo je na početku snimanja četvrte sezone, odnosno za vrijeme snimanja epizode „Hole In One“. To se desilo kada je Djeda trebao da upadne u podrum “Ragine glave”, kako bi od te kafane dobio odštetu. Zbog Pirsove smrti, dvije scene iz te epizode su morale ponovo da budu snimljene. Producent Džon Saliven je za ovaj nemili događaj saznao tek sutradan ujutru i saopštio ga Dejvidu Džejsonu i Nikolasu Lindhrstu, koji su bili užasnuti i pogođeni situacijom oko Lenarda.

Saliven je ubrzo promijenio scenario za novu epizodu „Porodične veze“, koja je označila Dedinu smrt u seriji. U toj epizodi se pojavljuje njegov stariji brat Albert, koji ga je ujedno i zamijenio.

Baster Merifild – Stric Albert

Merifild se rodio 1920. godine, a interesantno je da profesionalnu karijeru nije počeo kao glumac. Bio je učesnik u Drugom svjetskom ratu. Poslije toga, radio je kao bankar skoro 40 godina. Glumom je počeo da se bavi u 57-oj godini života, kada se penzionisano. Sedam godina kasnije, zamijenio je premilog Lenarda Pirsa u seriji „Mućke“.

Na audiciji 1984. godine je oduševio glumačku ekipu, a kao nagradu dobio je ulogu Alberta Gledstona Trotera, poznatijeg svima kao Stric Albert. Proslavila ga je uzrečica: „Tokom rata…“ („During The War…“). Glumio je sve dok ga bolest nije oslabila. Merifild je umro u 78-oj godini. Bio je oženjen njegovom suprugom Ajris, s kojom nije imao djece. Njegovu pogrebnu povorku predvodili su kolege iz serije Dejvid Džejson i Nikolas Lindhrst. Zbog njegove smrti u Velikoj Britaniji je bila proglašena trodnevna žalost, što govori o njegovom značaju.

Rodžer Lojd Pek – Kolin Bol „Triger“

Lojd Pek je svoju glumačku karijeru počeo 1965. godine, kada je imao 21 godinu. Proslavio se igrajući u seriji „Mućke“, gdje je tumačio ulogu Kolina Bola „Trigera“. Osim toga, igrao je u komičnim serijama „The Vicar Of Dibley“ i „The Old Guys“.

Glumio je takođe u holivudskom blokbasteru „Hari Poter i vatreni pehar“. Lojd-Pek je oženjen i ima tri sina. Trenutno je angažovan u seriji „Bordžije“, gdje igra fratra. 2013. godine moćićemo da ga videmo u filmu „Counterswirl“ u ulozi Rikarda.

Džon Čalis – Terens Obri „Bojsi“

Čalis je startovao sa glumom sa 22 godine. Igrao je mahom u televizijskim serijama, i nešto malo u pozorištu. Proslavila ga je uloga bogataša Bojsija u seriji „Mućke“. Istog lika tumačio je ponovio u seriji „The Green, Green Grass“.

Četiri puta se ženio, ali nema djecu. Trenutno je bez angažmana.

Tesa Pik-Džons – Rakel Tarner-Troter

Tesa Pik-Džons je rođena 1957. godine. Glumom je počela da se bavi sa 18 godina. Najpoznatija njena uloga je svakako uloga Rakel Tarner, djevojke i buduće supruge djela Trotera. Poslije „Mućki“ glumila je mahom u britanskim serijama. Njen partner Daglas Hodž igrao je njenog sina Demijana Trotera u odrasloj fazi u epizodi „Heroes And Villains“.

Što se tiče sadašnjeg angažmana, glumiće u britanskoj seriji „Roundabout“.

Gvinet Strong – Kasandra Troter

Strongova je dvije godine mlađa od Pik-Džonsove. Glumačku karijeru počela je sa svega 14 godina. Igrala je mahom u britanskim i serijama. Proslavila se tumačeći ulogu Kasandre Troter. 2008. godine igrala je u dvije epizode serije „Frost“, zajedno sa Dejvidom Džejsonom.

Udata je za britanskog glumca Džesi Birdsala, s kojim ima dva djeteta. Trenutno ne glumi nigdje, a njeno posljednje ostvarenje je u drami iz 2011. godine „In Love With Alma“, kada je igrala ulogu Lore.

Kenet Mekdonald – Majk Fišer

Mekdonald je svoju karijeru počeo sa 22 godine. Igrao je u mnoštvu britanskih i serija. Proslavio se ulogom Majka Fišera, vlasnika birtije “Ragina glava”.

Nažalost, Kenet je preminuo 2001. godine. Njegova je poslednja uloga Stiven Pirs u drami „Last Detective“, koja je emitovana posle njegove smrti.

Što se tiče njegovog lika u „Mućkama“, on nije premio. Majk je navodno uhapšen zbog prevare.

Pol Barber – Denzil

Barber je prvi put skrenuo na sebe pojavivši se u britanskoj verziji mjuzikla „Kosa“. Tada je imao 23 godine. U svojoj karijeri glumio je u brojnim britanskim i serijskim ostvarenjima. Proslavio se igrajući u seriji „Mućke“, gdje je tumačio lik Denzila.

Još uvijek je aktivan glumac i možemo da ga gledamo u drami „The Magnificient Eleven“ i serijama „Sinbad“ i „White Van Man“.

Sju Holdernes – Marlin Bojsi

Holdernesova je svoju karijeru glumice počela sa 18 godina. Krenula je tumačeći uloge u brojnim pozorištima širom Engleske. Poznata je prije svega po liku Marlin, supruge bogataša Bojsija iz serija „Mućke“ i „The Green, Green, Grass“.

Sju je trenutno na pauzi, a njena posljednja uloga je u seriji „Doctors“, gdje je glumila Beril i Šilu Keli.


0   Spam
zajackod   (2014-05-07 7:29 PM) [Sadrzaj]
Zaista neprevazidjena humoristicka serija.Licno sam je nabavio kompletnu i uvek mogu da je gledam.Hvala na ovim veoma zanimljivim i interesantnim informacijama ,barem mojih "serijskih TV junaka".Steta sto nije trajala jos duze ,ali svemu mora da dodje kraj ,pa i ovom po meni legendarnom ostvarenju.  B)

+1   Spam
Tetejac   (2013-04-07 9:51 PM) [Sadrzaj]
Realno najbolja serija i najbolji glumci.Odlicna komedija koja se retko vidja.Zao mi je zbog smrti dede aj jbg sta da se radi dosta je proziveo a i u seriji bio je star.