Pocetna » Sport


Francuzi u nemogućoj misiji: Nitko 45 godina nije nadoknadio




  Ocenite članak: 0
pregleda: 770
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-19

Slike iz Francuzi u nemogućoj misiji: Nitko 45 godina nije nadoknadio Slike iz Francuzi u nemogućoj misiji: Nitko 45 godina nije nadoknadio


IAKO već 45 godina nitko nije nadoknadio poraz od 0:2 u play-offu kvalifikacija, u taboru francuske nogometne reprezentacije vjeruju u čudo i plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. godine u Brazilu. Posljednja reprezentacija koja je u nokaut dvobojima nadoknadila dva gola minusa bio je SSSR u kvalifikacijama za EP 1968. godine protiv Mađarske. U prvom dvoboju u Budimpešti domaćin je slavio 2:0 golovima Farkasa (22) i Gorocsa (84), no u uzvratu u Moskvi "Zbornaja" je pred 102.000 gledatelja slavila 3:0, a strijelci su bili Solymosi (22-autogol), Kurtsilav (59) i Bišovec (72).

Bivši svjetski prvaci u Kijevu su izgubili od Ukrajine 0:2 i utorak će na Stade de Franceu imati iznimno težak zadatak kako bi izvadili vizu za SP. Ukoliko ne uspiju bit će to prvo Svjetsko prvenstvo bez Francuza nakon 1994. godine kada su ih u kvalifikacijama izbacili Bugari.



"Uopće ne želim razmišljati o takvom ishodu. Svjesni smo da neće biti lako, no borit ćemo se do smrti. Ne želimo se samo tako predati," poručio je napadač Olivier Giroud.

Poraz u Kijevu izazvao je šok u Francuskoj. Nitko se nije nadao tako očajnoj predstavi "Les Bluesa". Izbornik Didier Deschamps nije imao pravog odgovora zašto su njegovi odabranici u ključnom trenutku podbacili. Kada se već činilo kako je Deschamps posložio kockice uslijedilo je buđenje u Kijevu.

"Rezultat iz prve utakmice nije bio pravo mjerilo stanja na terenu. Ova momčad nije zaboravila igrati nogomet. Bit će teško, ali ispred nas je još najmanje 90 minuta," dodao je Deschamps.

Za razliku od francuske drame, Ukrajina je posljednjih dana u transu. Četiri puta su Ukrajinci zapeli u baražu. Tri puta u kvalifikacijama za SP, te jednom na putu do EP-a. Hrvatska ih je izbacila u kvalifikacijama za SP 1998. godine, od Njemačke su ispali u dodatnim kvalifikacijama za SP 2002. godine, a u kvalifikacijama za SP 2010. od Grčke. Slovenija je bila bolja od njih u kvalifikacijama za EP 2000. Kada su izvukli Francuze činio se kako slijedi i peti poraz...

"Neće biti lako"

"Imamo veliku prednost, no čeka nas još teži posao. Neće biti lako, Francuzi će krenuli na sve ili ništa i tu vidim našu priliku," kazao je ukrajinski kapetan Ruslan Rotan.

Veznjak Dnjipra je svjestan euforije koja je zahvatila njegovu zemlju, međutim čvrsto stoji na zemlji, baš kao i izbornik Mihajlo Fomenko.



"Sada je najvažnije smiriti igrače i udaljiti ih od euforije koja je zavladala u zemlji. Moramo biti maksimalno koncentrirani, nemamo pravo niti na jednu pogrešku. Bitno je zadržati mirnoću i ukoliko kola krenu nizbrdo."

Premda to nitko nije želio kazati na glas, u redovima ukrajinske vrste najviše strahuju od predsjednika UEFA-e Michela Platinija i njegovog utjecaja. Svi još uvijek pamte način na koji su Francuzi izborili SP 2010. godine u Južnoj Africi. "Tricolori" su u dodatnim kvalifikacijama preskočili Irsku nakon "sudačke pljačke" kada je Thierry Henry za pobjednički pogodak Williamu Gallasu asistirao rukom. Cijeli svijet je vidio Henryjevo igranje rukom osim švedskog suca Martina Hanssona i njegovih pomoćnika. Hansson je za "nagradu" bio jedan od deset europskih sudaca koji je delegiran za SP.


IZVOR