Pocetna » Film


Gašenje sela zanimljiva tema i van granica zemlje




  Ocenite članak: 0
pregleda: 932
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-26

Slike iz Gašenje sela zanimljiva tema i van granica zemlje Slike iz Gašenje sela zanimljiva tema i van granica zemlje Slike iz Gašenje sela zanimljiva tema i van granica zemlje Slike iz Gašenje sela zanimljiva tema i van granica zemlje


Film „Odumiranje“ u režiji Miloša Pušića pored nagrada na domaćim festivalima, dobio je i nagradu na festivalu u Kotbusu. Protagonista i producent filma Branislav Trifunović objašnjava da je tema gašenja srpskog sela, jedan od gorućih problema, zanimljiva i van granica zemlje.



Između svetske premijere u Karlovim Varima, nagrada na domaćim festivalima i predstojeće beogradske premijere, film Odumiranje u režiji Miloša Pušića dobio je nagradu ekumenskog žirija za najbolji film na festivalu u Kotbusu u Nemačkoj.



Protagonista i producent filma Branislav Trifunović objašnjava zašto je tema gašenja srpskog sela zanimljiva i van granica zemlje.

Zasnovan na pozorišnoj drami Dušana Spasojevića igranoj u „Atelju 212“, film Odumiranje prati sudibnu porodice u selu iz koga kao i iz mnogih u Srbiji, mladi odlaze u gradove ili inostranstvo u potrazi za boljim životom.

Uvedeni su novi likovi, a replike i situacije tretirane su iz filmskog ugla.

Iz kamerne drame naspravljen je iskorak u prelepu prirodu koja postaje aktivan učesnik u filmu, jer pitanje odlaska uvek se vezuje za to odakle se odlazi.



„Mislim da se o toj temi jako malo govori, a to je što se mene tiče, jedan od gorućih problema. Tako da smo mi uspeli da tu neku porodičnu dramu sprovedemo na jedan lokal-patriotski čin, da nekako osvestimo problem o kome se jako malo govori, da malo skrenemo pažnju na te neke ljude“, kaže glumac i producent Branislav Trifunović.

Producentskih muka oko snimanja, svakako je bilo, jer snimiti film u Srbiji ravno je podvigu. Bilo je i srećnih okolnosti. Za priču su se zainteresovali u producenti iz Švajcarske.

„Takvih priča ima svuda u svetu, a ono što mnogo više zanima te ljude u inostranstvu to su ti međuljudski odnosi, to je ono gde mi dobijamo. To je ta emocija koju je taj film uspeo da proizvede i da su reakcije gotovo iste - odnos majke sina, komšije, prijatelja, odnos prema prirodi, odnos prema životinjama, da je to našlo put do njih“, objašnjava Trifunović.



A da li je domaća publika spremna da ide u bioskop i gleda dramske i problemske filmove sa ozbiljnim naslovom poput Odumiranja, videćemo nakon beogradske premijere.


IZVOR