Pocetna » Sport


Gem, set, Nole! Federer na kolenima, Novak trofejom zaokružio 2012. godinu!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 718
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-11-13


Da se zna ko je najbolji! Teniski vladar Novak Đoković bacio je na kolena velikog rivala Rodžera Federera sa 7:6 (6), 7:5 i osvojio završni Masters u Londonu. Nole je na najlepši mogući način završio 2012. godinu i nedelju dana nakon što se vratio na vrh ATP liste, srušio ljutog rivala i potvrdio da je planetarni vladar igre reketom i žutom lopticom.

Kada je 5. novembra preuzeo teniski tron, mnogi su priželjkivali i da na terenu "svrgne" Rodžera Federera. Novak Đoković im je ispunio želju, sačuvao najbolje za kraj i u finalu završnog turnura sezone savladao Švajcarca.

Ali kako? Gubio je u većem delu i prvog i drugog seta, a vraćao se na samo njemu svojstven način, dovodio do ludila rivala poznatog po mirnoći koji se nije libio da pokaže bes i nezadovoljstvo.

Sa druge strane, veliki šampion je umeo da mu aplaudira kad god odigra potez za pamćenje, ali je znao i da uzvrati i kreira i on poteze za ovacije. Uostalom, na to su njih dvojica već navikli ljubitelje tenisa, a publika u Londonu, među kojom su bili Frančesko Toti sa suprugom Ilari Blazi, te Pipa Midlton, Rober Pires kao i mnogi drugi, mogla je da uživa u novoj porciji majstorija.

Borba za trofej počela je kao najgori košmar za Đokovića. Prvih osam poena osvojio je Rodžer, kao da se sa druge strane mreže nalazio neko drugi a ne Nole, kome su pripala svega dva poena u prva tri gema.

U petom gemu je srpski teniser uspeo da ugrozi rivala, terao ga na greške i vratio brejk zaostatka za 2:3, da bi deveti gem bio pravi maratonski, u njihovom stilu. Mogao je da bude ključ prvog seta, Švajcarac je napravio čak šest grešaka iz bekhenda koji je Novak besomučno forsirao i poveo sa 5:4. Ipak, ne bi Federer bio to što jeste da nije imao ekspresan odgovor i odveo set u taj-brejk.

Nastavio je Đoković da tera protivnika na greške, imao 5:4 i 6:5, kada je viđen jedan od najlepših poteza na meču - Novak je jedva stigao jednu lopticu na mreži, prebacio je nekako, a Federer okrenut leđima pogodio polje na neverovatan način za oduševljenje u O2 areni.

Nova greška omogućila je Đokoviću još jednu set loptu i kada je dobro odservirao nije bilo problema, pa je došao na set od trofeja.

I opet je Nole gubio, ispustio servis već na startu, jurio brejk zaostatka, Federer grabio ka trećem setu, imao 5:3 i naišao na zid. Đoković je zaigrao kao u transu, nanizao četiri gema i bacio na kolena velikog rivala.

Nije Rodžeru pomoglo ni vođstvo od 5:4 i dve set lopte, jer je ritern kao poručen poslao u aut, potom lopticu u mrežu nakon čega mu se ruka stegla. Takve poklone Novak ne odbija, već vezuje poene u šampionskom stilu i lomi protivnika. Pravi brejk u pravom trenutku, za opstanak u drugom setu i izjednačenje.

Potpuno je preuzeo kontrolu srpski teniser, dominirao i na kraju, na servis Federera visoko podigrao ruke kojima je kasnije podigao trofej za kraj 2012. godine.