Pocetna » Zdravlje


Gojaznim tinejdžerima manjka gvožđa




  Ocenite članak: 0
pregleda: 963
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-24


Novo istraživanje ukazuje na rizik od nutritivnih deficita kod veoma gojaznih tinejdžera – i onih koji su operisani u cilju gubitka mase i onih koji nisu.

Najmanje pet godina nakon operacije smanjivanja želuca, tinejdžeri i mladi održavali su manju telesnu masu, ali su bili izloženi riziku od nutritivnih deficita, posebno niskog nivoa gvožđa, blage anemije i niskog vitamina D, piše Science Daily.

Istraživanjem je takođe utvrđen nizak nivo gvožđa i vitamina D kod veoma gojaznih tinejdžera koji nisu imali operaciju za smanjenje telesne mase. Oni koji nisu operisani takođe su imali nizak nivo proteina u krvi.

Studija Zdravstvenog centra Dečje bolnice u Sinsinatiju predstavljena je 4. maja na godišnjem skupu Akademskog društva pedijatara u Vankuveru. Smatra se da je ovo prvo istraživanje koja se bavi poređenjem nutritivnog statusa veoma gojaznih tinejdžera koji su imali operaciju za smanjenje telesne mase i onih koji nisu.

"Znali smo da postoje problemi ove vrste kod tinejdžera koji su imali operaciju smanjenja želuca, ali su svi mislili da je to prvenstveno posledica operacije, s obzirom da se njom uklanja deo tankog creva gde se mnoge hranljive materije, naročito gvožđe, najviše apsorbuju", kaže dr Stavra Ksantakos (Xanthakos), direktor Programa smanjenja telesne težine hirurškim putem kod tinejdžera u Dečjoj bolnici u Sinsinatiju i koautor istraživanja.

"Ovo nam pokazuje da do nutritivnih deficita dolazi i kod tinejdžera koji nisu imali ovu vrstu operacije. Veoma gojazni pacijenti treba da provere da li imaju nutritivni deficit bez obzira da li su imali operaciju za smanjenje telesne težine."

Istraživači su ispitali 79 gojaznih tinejdžera koji su imali operaciju za smanjenje telesne mase ili su bili kandidati ali nisu operisani. Pacijenti su praćeni od 2001. do 2007. godine i potom zamoljeni da učestvuju u istraživanju između 2011. i 2014. godine.

U proseku, osam godina nakon operacije ovi pacijenti su održavali "trajno i značajno" smanjenje telesne mase, od oko 28 odsto, kaže dr Ksantakos. Oni koji nisu imali operaciju nisu smanjili telesnu masu.


IZVOR