Pocetna » Zanimljivosti


Gole krtice – ružne ali dugovečne i otporne na rak




  Ocenite članak: 0
pregleda: 737
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-23

Slike iz Gole krtice – ružne ali dugovečne i otporne na rak


Gola krtica, afrički glodar koji živi pod zemljom, ne može se pohvaliti lepotom, ali se može smatrati superživotinjom, jer je otporna na rak i ne oseća bol.

Ovi glodari, latinskog naziva Heterocephalus glaber, žive na istoku Afrike, slabovidi su, imaju izražene zube i njihovo telo je bez dlaka.

Nedavno su otkrivene neke od tajni ovih neobičnih životinja koje mogu da žive i do 30 godina.

Naučnici sa njujorškog Univerziteta Ročester i Univerziteta u Haifi su nakon brojnih istraživanja golih krtica otkrili da isti molekuli koji su “krivi” za njihovu naboranu, elastičnu kožu bez dlaka, sprečavaju pojavu kancera.

Radi se o hijaluronskoj kiselini (HA), materije koja se kod ovih krtica proizvodi u mnogo većoj količini nego kod ljudi.
Nju sintetiše protein HAS2.



Molekuli HA formiraju kavez oko ćelija i tako sprečavaju nastanak tumora.

“Istraživači smatraju da su gole krtice evolucijom stekle mogućnost stvaranja većih koncentracija hijaluronske kiseline kako bi koži pružile elastičnost neophodnu za život pod zemljom. Za sada su eksperimenti sa ljudskim ćelijama veoma ograničeni. Ipak, imamo dokaze koji pokazuju da imamo razloga za nadu. U jednom od eksperimenata naučnici su primetili da su dodavanjem proteina HAS2 u ljudsko tkivo, ćelije tkiva počele da prozvode hijaluronsku kiselinu. Ovo otvara vrata ka nalaženju novih načina za prevenciju raka i produžavanje života u ljudskoj medicini”, stoji u saopštenju naučnika sa Univerziteta u Haifi.

Hijaluronska kiselina je po hemijskom sastavu polisaharid velike molekulske težine i sastavni je deo mnogih tkiva u organizmu.

Poznata je uloga hijaluronske kiseline u elastičnosti i čvrstoći kože.

Gole krtice se zajedno sa još jednom vrstom krtica iz porodice Bathyergidae, smatraju jedinim eusocijalnim sisarima.

Eusocijalnost je obrazac ponašanja kod životinja kada one formiraju društva sa podeljenim ulogama, a najpoznatiji po tome su mravi i pčele.

U koloniji golih krtica ima jedna ženka koja se pari sa ne više od tri mužjaka, a ostale jedinke su sterilne i ponašaju se kao radnici.


IZVOR