Pocetna » Zanimljivosti


Google naočare - sve za 80 dolara?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 719
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-03

Slike iz Google naočare - sve za 80 dolara?


Iako će se u osnovnom paketu prodavati po ceni od 1.500 dolara, Google naočare (Google Glass) izrađuju se od delova koji ne koštaju ni celih 80 dolara, utvrdio je tim stručnjaka koji stoji iza portala Teardown.com.

Proizvod koji bi trebalo da osvoji svet i izmeni način na koji koristimo tehnologiju, kako tvrde iz američke kompanije Google, još uvek nije pušten u slobodnu prodaju. Međutim, postoji nekoliko načina da se ove naočare kupe, a i sam Google često organizuje promotivne akcije prodajnog karaktera. Upravo jednu takvu iskoristio je tim sajta Teardown, kako bi rastavio naočare na delove i odredio njihovu cenu.

Najskuplji deo koji je ugrađen u Google Glass je processor. U pitanju je čip, koji proizvodi kompanija Texas Instruments, i koji košta 13.96 dolara. Brojni drugi delovi, poput baterija, mogu se kupiti po ceni od oko jednog dolara, prenosi Daily Telegraph.

Naočare imaju prostora za memoriju od celih 16 GB, predodređenu za aplikacije, fotografije i video zapise, koja košta 8.18 dolara, dok 1GB RAM memorije košta 468 dolara.



Zajednička cena svih delova, prema trenutnim cenama na tržištu, iznosi 79.78 dolara.

Međutim, kako to obično biva, na konačnu cenu proizvoda ne utiču samo cene sirovinskih delova, dodaje Daily Telegraph. Krajnja cena, u ovom slučaju 1.500 dolara, obuhvata i rad brojnog tima Google X koji stoji iza ovog proizvoda, a na sve to treba dodati i marketinške usluge, tehnićku podršku, process proizvodnje…

Primera radi, prototip naočara iz 2011. godine težio je čak 3.6 kilograma, a danas su u pitanju sasvim obične naočare koje se prema dizajnu ne razlikuju mnogo od ostalih naočara za vid i sunce.

Kako sada stvari stoje, naočare kompanije Google u prodaji bi trebalo da se nađu krajem godine. Prema poslednjim informacijama, cena osnovnog modela biće 1.500 dolara, a oni koji žele da ove naočare koriste uz dioptriju koju im je prepisao oftamolog, moraće da doplate još 225 dolara.


IZVOR