Pocetna » Sport


Hauard nije isterao "đavole": Belgija ide na Argentinu posle produžetaka!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 704
Dodao/la: Gale
datum: 2014-07-02

Slike iz Hauard nije isterao "đavole": Belgija ide na Argentinu posle produžetaka! Slike iz Hauard nije isterao "đavole": Belgija ide na Argentinu posle produžetaka! Slike iz Hauard nije isterao "đavole": Belgija ide na Argentinu posle produžetaka!


Fudbaleri Belgije poslednji su učesnici četvrtfinala Mundijala, posle pobede nad SAD sa 2:1 nakon produžetaka. Čak peti put u osmini finala ove godine su se igrali produžeci, što je rekord u mundijalskoj istoriji, a najzaslužniji za to je bio neverovatni Tim Hauard, golman američke selekcije. Na kraju su Belgijanci obezbedili duel sa Argentinom, za još jedan rekord - svi prvoplasirani iz grupne faze su u osam najboljih.



Posle efikasne grupne faze, na red je došla osmina finala u kojoj su mreže uglavnom mirovale u prvih 45 minuta, a tako je bilo i u duelu Belgije i SAD. Selektor "đavola" Mark Vilmots rešio je da šansu pruži talentovanom Oriđiju od prvog minuta, i već tada se našao u šansi i namučio Hauarda iskosa sa desne strane.

Meč je sredinom poluvremena dobio i neočekivanog aktera, pošto je jedan navijač uleteo na teren sa porukom "Sačuvajte decu u favelama" na majici, pa su i fudbaleri imali priliku da malo predahnu dok ga uspavani redari nisu izveli sa igrališta.

Onda je Belgija nastavila da nameće žestok ritam i igra kao u kvalifikacijama, napadalo se u naletima preko Vertongena, De Brujnea i Azara, ali je Hauard potvrdio dobru mundijalsku formu.

Usledio je i peh za Amerikance zbog povrede beka Džonsona kog je zamenio Jedlin, do odlaska na odmor nije bilo većih uzbuđenja, ali zato jeste u nastavku, i to pred golom Hauarda. U centru pažnje bio je talentovani Oriđi, rešen da opravda ukazano poverenje Vilmotsa.

Bio je konstantna opasnost, samo je u 54. minutu propustio loptu posle ubacivanja sa strane, ni De Brujne nije uspeo da je stigne, ali je zato pogodio prečku nešto kasnije udarcem glavom sa 15-ak metara. Pored brzine i skočnosti, maštovitost je pokazao i varkom tela za prodor po levom boku i proigravanje Mertensa, koji je petom poslao loptu tik uz stativu.



Rekord sa produžecima

Prvi put u istoriji Mundijala u pet mečeva osmine finala igrali su se produžeci. Dalje su posle 90 minuta otišle selekcije Holandije, Kolumbije i Francuska.

Za potpuni utisak o igri "đavola" nedostajali su samo golovi, Amerikanci su se opredelili za potpunu defanzivu, samo je Dempsi jednom sa distance praktično dodao loptu Kurtoi. Ali zato, Hauard je nastavio da izluđuje Belgijance odbranama, ponovo je zaustavio Oriđija, a zatim i Miralasa u šansi "1 na 1" posle vešto izbegnute ofsajd zamke, kada je nogom preusmerio loptu u korner.

Čak je i Kompani u 90. minutu izneo loptu i otišao u napad, ubacio se posle dodavanja, ali ni on nije mogao da savlada starog znanca iz Premijer lige, golmana Evertona. Za sve propuštene prilike mogla je da stigne kazna u 93. minutu, a tada je Vondolovski sa peterca prebacio loptu preko prečke i šokirao Klinsmana.

To je bio i poslednji znak da će se igrati produžeci, započeti uz važnu promenu - Oriđija je zamenio Lukaku, koji je u prvom prodoru po desnoj strani stvorio priliku, i uz grešku Gonzaleza lopta je došla do De Brujnea, pa je prvi put na meču Hauard bio nemoćan, a tek posle neverovatne serije odbrana.



Sve je ličilo na epilog meča Nemačka - Alžir, igrač koji je ušao sa klupe doneo je prevagu, pa je pred kraj prvog produžetka De Brujne samo čekao da Lukaku utrči u šesnaesterac, i dodavanje je rezultiralo sigurnim pogotkom pod prečku za 2:0.

Za nemačkog stručnjaka ipak ništa još nije bilo gotovo, ubacio je tinejdžera Džulijana Grina, koji je posle lukavog ubacivanja Bredlija kroz sredinu ušunjao u šesnaesterac, i plasirao u mrežu, postavši najmlađi strelac na ovom Mundijalu (19 godina i 25 dana), a osmi u istoriji SP.

Svež i fizički dominantan Lukaku je još jednom lako dobio nekoliko duela sa umornim Amerikancima, ali se u njegove saigrače uvukao strah posle pogotka, počeli su da se brane i malo je nedostajalo da to kazni Dempsi sa peterca.


IZVOR