Pocetna » Film


Hayao Miyazaki ušao u dvoranu slavnih SF&Fantasyja




  Ocenite članak: 0
pregleda: 834
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-30

Slike iz Hayao Miyazaki ušao u dvoranu slavnih SF&Fantasyja Slike iz Hayao Miyazaki ušao u dvoranu slavnih SF&Fantasyja


Hayao Miyazaki je i više nego poznat autor animiranih filmova, poglavito obožavateljima anima (japanskih animiranih filmova).

Nakon što je prošle godine donio odluku kojom je obznanio prestanak stvaranja dugometražnih animiranih filmova, ove godine stiže mu jedna od najvećih počasti njegove dugovječne i iznimno kreativne karijere. Naime, ulazi u dvoranu slavnih, odnosno Scienece Fiction & Fantasy Hall of Fame.

Često nazivan jednim od najboljih japanskih redatelja animiranih filmova, Miyazaki je osvojio i svjetsku publiku, kako svojim redateljskim radom tako i kao animator i pisac. U izjavi povodom ulaska u dvoranu slavnih filmovi su mu opisani kao utopijski pejsaži, pastoralni svjetovi u kojima se slavi priroda, mašta i svi jednostavni užici djetinjstva.



Prvi značajniji uzlet u svojoj karijeri imao je s animiranim serijama Lupin III, Future Boy Conan i Sherlock Hound, a svjetsku slavu stekao je s još uvijek obožavanim dugometražnim filmom Princess Mononoke iz 1997. godine. Tim filmom je osvojio nagradu za najbolji film godine u Japanu te je nagrađen Nebulom za najbolji scenarij.

1984. godine osnovao je studio za animaciju Studio Ghibli, putem kojeg je producirao svoje filmove, ali i mnoge druge anime koje su postigle značajne uspjehe kod publike i kritičara.

Autor je i popularnog stripa, mange Nausicaä of the Valley of the Wind koji je izlazio od 1982. do 1994. godine. Princezom Nausicaäom, glavnom junakinjom stripa, otpočelo je stvaranje snažnih ženskih centralnih likova u njegovim pričama.



Filmom Avanture male Chihiro Miyazaki je osvojio Oscara za najbolji animirani film godine 2003., za koji je prethodne godine osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu. 2005. je na Venice film festivalu počašćen nagradom za životno dostignuće.

Uvođenjem u dvoranu slavnih SF & Fantasyja našao se u zavidnom društvu Stanleyja Kubricka, Rayja Bradburyja, Jamesa Camerona, Roberta A. Heinleina, Ursule K. Le Guin, Georgea Lucasa te mnogih drugih.


IZVOR



0   Spam
_why   (2016-07-28 6:56 AM) [Sadrzaj]
Oskara je osvojio za film Spirited Away 2003,mada je po meni najbolji Howl's Moving Castle ,vise puta je bio nominovan i ima medalja ko pleve.
Na ovom sajtu imate dosta njegovih filmova toplo preporucujem svima.