Pocetna » Zanimljivosti


Hemingvejev recept za hamburgere otkriva tajne o velikom piscu




  Ocenite članak: 0
pregleda: 662
Dodao/la: Gale
datum: 2014-02-16

Slike iz Hemingvejev recept za hamburgere otkriva tajne o velikom piscu


“Nema nikakvog razloga da prženi hamburger bude siv, mastan, tanak i bezukusan. U osnovnu masu mlevenog goveđeg mesa možete da dodate sve moguće ukusne stvarčice i začine - seckane pečurke, koktel sos, seckani crni i beli luk, mleveni badem, ili već šta vam padne na pamet. Tata (Hemingvej) najviše voli ovu kombinaciju” piše u originalnom receptu za hamburgere koji je još za Hemingvejevog života za jedan ženski časopis prekucala njegova supruga Meri.


Hemingvejev recept za hamburger

U to vreme je pisala da hamburgere jedu da bi imali snage za “probijanje kroz šikaru u lovu na fazane, prepelice i patke u Ajdahu i Vajomingu”, gde su svake jeseni odlazili.

Hemingvej je voleo da mu hamburger bude “iznutra ružičast i sočan”, ali recept je uključivao i soja sos, kineske začine (voleo je kinesku hranu) kapar, peršun i vino, što prema mišljenju Sandre Spanijer, glavne urednice njegove pisane zaostavštine, svedoči o njegovom “vrlo karakterističnom ukusu” i ukazuje na ”njegovo uživanje u životnim zadovoljstvioma”, od najprostijih, do najprefinjenijih.

Spanijerova tvrdi da je Hemingveju bilo podjednako prijatno u čamcu s kubanskim ribarima i u pariskom Hotelu Ric, pri čemu ovaj hamburger predstavlja nešto čega se ni "Ric" ne bi postideo.

O Hemingvejevom uživanju u hrani svedoči i nejgova književnost, u kojoj su čitavi pasusi posvećeni pripremanju nekog jela, ili uživanju u njemu.

Knjiga “Pokretni praznik”, objavljena nakon njegove smrti, sadrži i lep opis jedenja ostriga sa hladnim belim vinom, kao i drugih čulnih zadovoljstava:

“Dobro i jeftino smo jeli, dobro i jeftino smo pili, spavali smo zajedno i u toplom, i voleli smo se”, piše Hemingvej u “Pokretnom prazniku”.

Možda je za to delimično bio zaslužan i ovaj sočan i raskošan hamburger, čiji je recept zajedničkim zalaganjem Kenedija i Kastra, dopremljen sa Kube nakon pogoršanja odnosa dveju zemalja, zajedno s ostalom njegovom pisanom zaostavštinom?


IZVOR