Pocetna »


Hosni Mubarak kritično, možda mrtav




  Ocenite članak: 0
pregleda: 819
Dodao/la: raso
datum: 2011-10-24




Svrgnuti egipatski predsednik Hosni Mubarak, kome se sudi zbog ubistva civila i zloupotrebe položaja, u kritičnom je stanju. Rusija danas: Moguće da je umro.

Hosni Mubarak, koji je ostavku na mesto predsednika Egipta dao 11. februara, je „pretrpeo srčani udar, i možda je čak i umro u pritvoru“, navode izvori ruske medijske mreže RT (Russia Today/Rusija danas). Ukoliko se, za sada neproverene, potvrde vesti o njegovoj smrti, on će biti druga žrtva „Arapskog proleća“, koji je izmenio vlasti u arapskim državama.

U slučaju smrti, Hosniju Mubaraku se neće završiti započeto suđenje za zločine za koje ga optužuju opozicione snage Egipta.

Prva smrtna žrtva „Arapskog proleća“ bio je pukovnik Muamer el-Gadafi, zbačeni libijski vođa koji je ubijen 20. oktobra, manje od sat vremena posle hapšenja. Okolnosti njegove smrti još nisu potpuno razjašnjene.

Hosni Mubarak (حسني مبارك), čije je zdravlje propalo od vremena ostavke i stavljanja u pritvor, vremenom je ga je nateralo da se u sudnici pojavljuje ležeći u bolničkom krevetu.

Izvori RT tvrde da je Mubaraku pozlilo u nedelju uveče, kada je na televiziji video izveštaj o smrti pukvnika Gadafija, dugogodišnjeg prijatelja, ali i ne baš bliskog saveznika.

Dugogodišnji predsednik Egipta je, navodno, doživeo snažan srčani udar kada je video krvavo i beživotno telo pukovnika Gadafija, izazvan histeričnim i dugotrajnim plakanjem Lekari su ga smirili znatnim dozama sedativa i stabilizovali stanje.

Prvi izveštaji su tvrdili da je srčani udar bio smrtonosan, ali su kasnije isti izvori javili da je Mubarak u vrlo teškom, kritičnom stanju, i da bi svakoga časa mogao da umre. Informacije iz tih izvora je teško proveriti, dok izveštaji egipatskih medija tvrde da 83- godišnji državnik nije ni na intenzivnoj nezi.

Ipak, Vojska Egipta, koja zemljom upravlja posredstvom Vrhovnog vojnog saveta, odlučila je da pojača bezbednost unutar i oko Svetskog Medicinskog Centra, bolnice u kojoj se pod nadzorom suda leči Hosni Mubarak. Dodatni čuvari su okružili zgradu i napunili sprat na kojem je soba u kojoj je nekadašnji predsednik države.

Optužbe protiv Hosnija Mubaraka
Hosni Mubarak je bio predsednik Arapske Republike Egipat od 14. oktobra 1981. godine, do ostavke 11. februara 2011. godine.

Pobuna građana Egipta, koja je počela 25. januara, odmah posle prve pobune u Tunisu, i tako de facto otpočela „Arapsko proleće“, usledila je zbog niza zločina za koje formalno optužen. Među njima su naređenje za ubijanje demonstranata i bespravno bogaćenje cele porodice Mubarak.

Ustanak u „zemlji faraona“ je konačno zbacio s vlasti jednog od ljudi koji su najduže zadržali poziciju predsednika države. Na suđenju su svedočili brojni njegovi bivši saradnici, ali niko od njih nije potvrdio ni delove optužnice.

RT podseća na sličan slučaj Slobodana Miloševića, koji je umro u Pritvorskoj jedinici u Sheveningenu, toko suđenja za genocid, ratne i druge zločine protiv čovečnosti pred Međunarodnim krivičnim sudom za bišu Jugoslaviju (ICTY). suđenje nije okončano, jer je Milošević umro od posledica srčanog udara 11. marta 2006. godine.