Pocetna » Zdravlje


Hrana protiv hladnih dana




  Ocenite članak: 0
pregleda: 886
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07




Iskoristite sveže voće i povrće koje se nudi na pijacama kako biste ojačali telo, osigurali organizmu dovoljno energije i na vreme se odbranili od bolesti!
U ovo vreme organizam počne da reaguje tipičnim simptomima kao što su premorenost, glavobolja, manjak koncentracije, nesanica, vidljiva iscrpljenost, loš ten i pad imuniteta. U borbi protiv njih posegnite za sezonskim namirnicama koje su vam nadohvat ruke, a bogate su vitaminima i antioksidansima.
Vitaminima protiv prehlade

Da biste očuvali imunološki sistem, najvažniji su vam vitamini C, A, B i E, kao i minerali. Vitamina C najviše ima u citrusima, pomorandži, limunu i grejpu. Jedite ih ili pripremite kao sok, bar čašu dnevno. Tamnozeleno povrće takođe je dobar izvor vitamina C, pa svakako u jelovnik uključite brokoli, spanać, salatu. Velike količine vitamina C sadrži i paprika. Karoten i vitamin A, koji takođe jača imunitet i deluje na oporavak, osiguraćete birajući dinju, šargarepu, bundevu i papriku. Orašasti plodovikojidolaze s jeseni, poput badema, lešnika i oraha, bogati su vitaminom E, baš kao i sušeno voće i semenke, recimo, suncokreta.
Antioksidansi iz korpe
Na vašem stolu svakako bi trebalo da se nađe grožđe, naročito ono crno. Kožica grožđa je izvor bioflavonoida koji imaju izraziti antioksidacijski potencijal, neutralizuju delovanje slobodnih radikalakojioštećuju ćelije tkiva. Od kancerogenih oboljenja štiti i spanać. Zapravo veliki deo voća i povrća koje se može naći u jesenjoj korpi obiluje antioksidansima. Uz grožđe, tu su još i borovnice i kivi. Crni i beli luk sadrže puno gvožđa, te se preporučuju osobama koje boluju od anemije. Crveni luk bogat je flavonoidima,kojipoput vitamina C i E jačaju odbrambeni sistem organizma. Beli luk primenjuje se u lečenju prehlade, snižava povišenu telesnu temperaturu i uopšteno pomaže organizmu u borbi protiv crevnih i disajnih infekcija.


Jabuka na dan, doktor iz kuće van

U zimskim mesecima jabuke su nezaobilazne u borbi s virusima i infekcijama, prehladama i padom imuniteta. Osim vode, koja je njen glavni sastojak, jabuka sadrži brojne vitamine, prvenstveno vitamin C, zatim A, E, vitamine B grupe. Bogata je i mineralima kao što su kalijum, kalcijum, fosfor,
magnezijum i gvožđe. Osim na imunološki sistem, pozitivno utiče na krvotok, rad srca i bubrega.