Pocetna » Zdravlje


I stres je uzrok steriliteta




  Ocenite članak: 1
pregleda: 999
Dodao/la: Gale
datum: 2013-12-17

Slike iz I stres je uzrok steriliteta Slike iz I stres je uzrok steriliteta


Stres i neuredan život, ali i promiskuitetno ponašanje bez korišćenja prezervativa najčešći su razlozi zbog kojih kod oba pola može da dođe do steriliteta.



Cigarete, alkohol, hormoni koji podstiču rast mišića, stres ali, na prvom mestu, promiskuitetno ponašanje bez korišćenja prezervativa koje može da dovede do infekcije, glavni su uzroci muškog steriliteta. Kod žena to su, takođe, nezaštićeni seksualni odnosi, koji mogu da dovedu do infekcije, ali i neželjene trudnoće. Takođe, i pobačaj može da bude uzrok kasnijeg steriliteta.

Prema rečima dr Aleksandra Miloševića, urologa, preduslov za mušku plodnost je zdrav život koji podrazumeva što manje stresa, unošenja toksina, kao što su duvan i alkohol, ali i hormona koje često piju zbog bildovanja.



- Nezdrav život, pušenje, alkohol i stres su ključni faktori. Promiskuitetno ponašanje i nezaštićeni seksualni odnosi uzrokuju infekcije, najčešće pojavu hlamidije, mikoplazme i ureaplazme, koje se prenose seksualnim putem. Čak 70 odsto seksualno aktivnih ljudi ima problem sa infekcijama. Kod muškaraca među najčešćim uzrocima steriliteta jesu, pored infekcija, proizvodnja hormona testosterona i proizvodnja spermatozoida. Nekad se dešava da se proizvodi hormon, ali da nema spermatozoida - navodi dr Milošević.

PREGLED VEĆ SA GODINU DANA

Sagovornik dodaje da prvi pregled kod urologa roditelji muškog deteta treba da obave već sa godinu dana da se vidi da li postoje neke urođene anomalije.

- Zbog određenih genetskih anomalija, dešava se da testis ostane u stomaku i onda mora da se hirurški ubaci u skrotum. To mora da se obavi pre puberteta. Kasnije kontrole su u pubertetu. Mladić sa već 12, 13 godina, kada dolazi do prvih promena u organizmu, treba da dođe kod urologa. Naredni put muškarci imaju potrebu da, pre stupanja u brak, provere briseve - navodi dr Milošević.
Pregled muškarca zahteva prethodna dva do tri dana apstinencije.

- Prvo se uradi kontrola sperme, pa ako je sve u redu, ide se na briseve mokraćnih kanala i na ispitivanje infekcija. Ukoliko ima potrebe, ide se na hormonski status hipofize i testisa. Ukoliko nema spermatozoida, onda se rade hromozomska ispitivanja - objašnjava dr Milošević.

NEZAŠTIĆEN SEKS TAKOĐE UZROK STERILITETA

Prema rečima dr Mime Fazlagić, ginekologa, kod žena su među vodećim uzrocima steriliteta nezaštićeni seksualni odnosi, koji dovode do infekcije, ali i neželjene trudnoće, koje dovode do pobačaja, a on za posledicu može da ima sterilitet.



- Najrizičnija ponašanja su bez premca nezaštićeni seksualni odnosi koji mogu dovesti do neželjene trudnoće, pa pobačaj može da bude uzrok kasnijeg steriliteta. Posledica nezaštićenih seksualnih odnosa jeste i infekcija HPV virusom, koja dovodi do oboljenja grlića materice i koja potencijalno izaziva rak grlića materice. Jedna od posledica je svakako i pojava hlamidije, mikoplazme i ureaplazme, koje mogu biti razlog teških infekcija i nemogućnosti stvaranja potomstva - navodi dr Fazlagić.

Jedini način da se žena zaštiti od svih ovih potencijalnih opasnosti po mogućnost da stvori potomstvo jeste korišćenje prezervativa.

- Naravno, redovne kontrole su jedini način da se spreči da se sterilitet otkrije kada već bude kasno. Infekcije, pa i hormonski poremećaji se mogu i izlečiti. Zato je neželjena trudnoća, kada se žene odluče na kiretažu, možda i najrizičnija jer povreda pri pobačaju može da dovede do steriliteta - poručuje dr Fazlagić.

LEČENJE I PSIHOTERAPIJOM

Često se dešava da partneri imaju sve nalaze uredne, a ne mogu da dobiju dete, pa se tada preporučuje i psihoterapija. Ne dešava se retko da, kada par izgubi nadu da će dobiti dete, ode na vantelesnu oplodnju i kada konačno dobiju potomstvo i počnu opušteno da žive, žena zatrudni.
- Stres je veliki neprijatelj. Muškarci i žene ravnopravno dele odgovornost za sterilitet, a 17 odsto brakova ima ovaj problem, pa slobodno možemo reći da skoro 20 odsto populacije ima problem sa sterilitetom, što je zabrinjavajuće - precizira Milošević.


IZVOR