Pocetna » Zanimljivosti


Ima I Gore Od ACTA:CISPA !!!!!!!




  Ocenite članak: 1
pregleda: 856
Dodao/la: Xardas
datum: 2012-04-10


Kada je internet zajednica pomislila da od ACTA nema gore, američki kongresmeni došli su na korak do usvajanja rigoroznog zakona nazvanog CISPA.

Ovim zakonom će bilo kakvo poimanje privatnosti na internetu biti praktično ukinuto, a svaki vaš korak moći će da prati "veliki brat" (ali i njegova šira familija).

Američkim Kongresom kruži predlog zakona HR 3523, koji je nazvan i CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act), koji je mnogo gori i opasniji od već osporavanih SOPE, PIPE i ACTA.

To je zakon koji bi trebalo da obezbedi "sajber bezbednost",a koji će, ako bude odobren, vlastima omogućiti apsolutan uvid u svu komunikaciju na internetu.

Internet provajderi i kompanije će morati da vladinim agencijama dostavljaju i sve tražene podatke o korisnicima čim one to zatraže, a sve pod izgovorom borbe protiv sajber terorizma.

CISPA trenutno ne navodi koje će sve agencije imati pravo da traže te podtake, ali je jasno da će primarni recipijenti biti Nacionalna bezbednosna agencija i DOD Cybercommand.

U predlogu zakona stoji i da će se podaci koristiti u svrhu sajber bezbednosti, "ali i druge svrhe po potrebi"

Pritom, ne predviđa se postojanje nikakave kontrole nad tim ko će sve u tom procesu imati uvid u informacije, kako će se koristiti i kako će se sprečiti zloupotreba. Protivnici ovog zakona navode da on omogućava da se suspenduju svi drugi zakoni i ograničenja iz sfere građanskog i krivičnog prava.

Ne postoje nikakve restrikcije oko toga koje informacije mogu biti prikupljane, zaustavljene, cenzurisane, izmenjene i korišćene, dokle god postoji tvrdnja da je to motivisano bezbednošću, navode protivnici CISPA.

U Velikoj Britaniji je u toku završna izrada predloga zakona o bezbednosti, koji ide dalje i od CISPA-e i koji će vlastima omogućiti nadzor nad bukvalno svom elektronskom komunikacijom građana.

Za sada je CISPA dobila podršku preko 100 kongresmena i na dobrom je putu da se ubrzo nađe na Obaminom stolu i potpuno promeni internet, ali i ljudska prava, kakve sada poznajemo.