Pocetna » Zdravlje


Izlečili rak virusom malih boginja




  Ocenite članak: 0
pregleda: 895
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-16


Jedna žena iz Minesote godinama se borila sa mijelomom, oblikom kancera krvi koji utiče na koštanu srž. Ostalo joj je vrlo malo opcija.

Stejsi Erholc podvgla se višestrukim hemoterapijama i dva puta transplantaciji ćelija. Međutim, to nije bilo dovoljno. Skener je pokazao da se tumor proširio celim njenim telom.

Jedan je rastao na čelu, uništavajući kosti lobanje i pritiskajući mozak.

Zato su, u kliničkom ispitivanju na dva pacijenta, lekari klinike Mejo ubrizgali Stejsi 100 milijardi jedinica virusa malih boginja, što bi bilo dovoljno da zarazi 10 miliona ljudi.

Rekli su da ulaze u područje nepoznatog

Pet minuta kasnije, Stejsi Erholc je dobila užasnu glavobolju. Dva sata kasnije, tresla se i povraćala, a temperatura je dostigla 41 stepen Celzijusa, kaže Stiven Rasel, vođa kliničkog ispitivanja.

"Trideset šest sati od ubrizgavanja virusa, rekla mi je da oseća da se tumor u čelu smanjuje", kaže Rasel.

U narednih nekoliko nedelja, tumor na čelu je potpuno nestao i tokom vremena i drugi tumori u telu.

Rasel kaže da je sa timom učinio virus prilagođenijim terapiji kancera.

Naposletku, Stejsi Erholc je bila potpuno izlečena od raka, napisao je Rasel u Mayo Clinic Proceedings.

Ipak, tretman na drugom pacijentu nije uspeo.

Onkološka viroterapija, odnosno upotreba izmenjenih virusa u borbi protiv kancera, datira iz pedesetih godina prošlog veka.

Na hiljade pacijenata koji boluju od raka lečeni su različitim virusima, ali ova studija nudi prvi dobro dokumentovan slučaj potpunog izlečenja.

Virusi se vezuju za tumore i koriste ih kao domaćine za replikovanje sopstvenog genetskog materijala. Ćelije raka se naposletku raspadnu i oslobode virus.

Antivirusne vakcine mogu izazvati slične efekte i takođe biti modifikovane za sprovođenje radioaktivnih molekula u uništavanju ćelija raka bez izazivanja štete zdravim ćelijama oko tumora.

Imuni sistem tela zatim napada svaki preostali deo raka koji nosi ostatke vakcine.

Rasel kaže da je istražujući naučio dve stvari: "Prvo, potrebna vam je velika doza i drugo, pacijent ne sme da ima antitela na virus".

Rasel kaže da je lečenje uspelo kod Stejsi Erholc, čiji su tumori bili uglavnom u koštanoj srži. Ipak, tretman nije uspeo kod pacijentkinje čiji su tumori bili uglavnom u mišićima nogu.

Ovaj tip tehnike mogao bi postati standardni način lečenja raka poput mijeloma ili raka pankreasa, a sledeći korak je još jedna studija zakazana za septembar, kada će velika doza virusa malih boginja biti ubrizgana u tela više pacijenata.


IZVOR