Pocetna » Zanimljivosti


Jahta "Azam" najduža na svetu




  Ocenite članak: 0
pregleda: 802
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-13

Slike iz Jahta "Azam" najduža na svetu


Jahta "Azam" koja je, kako se pretpostavlja, napravljena za kraljevsku porodicu iz UAE, dugačka je 180 metara i opremljena je, između ostalog, salonom od 550 kvadratnih metara u autentičnom stilu.



PARIZ - Prema godišnjoj klasifikaciji koju je načinio francuski časopis Jakt Frans (Yachts France), najduža jahta na svetu, pod nazivom "Azam" (Azzam), dugačka je 180 metara i, kako pretpostavlja, napravljena je za kraljevsku porodicu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako prenosi švajcarski list 24 sata, ovaj novi gigant među plovilima preuzeo je vođstvo od jahte "Eklips" ruskog milijardera Romana Abramoviča, dugačke 163,5 metara, koja se tri godine zadržala na čelu liste "top 100 najvećih jahti sveta", a koju svakog leta izrađuje ovaj specijalizovani francuski časopis.

Jahta "Azam", koju je konstruisala nemačka firma Lirsen jakts (Luerssen Yachts) opremljena je, između ostalog, salonom od 550 kvadratnih metara u autentičnom stilu, prema rešenju jednog francuskog dizajnera.

Najbrojniji vlasnici jahti i u 2013. su poreklom sa Bliskog Istoka (31 jahta), slede Rusi sa 19 i Amerikanci sa 17 jahti.

Na trećem mestu po veličini nalazi se jahta "Dubai" (162 metra), u vlasništvu jednog šeika, a na četvrtoj poziciji je jahta "Al Said" (155 metara), pod zastavom Omana.


IZVOR