Pocetna » Nauka


Japanci žele da naprave svemirsku solarnu farmu




  Ocenite članak: 0
pregleda: 770
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-01

Slike iz Japanci žele da naprave svemirsku solarnu farmu Slike iz Japanci žele da naprave svemirsku solarnu farmu


Zemlja izlazećeg sunca želi da svoje probleme sa energijom prebrodi gradnjom ogromne solarne farme u svemiru. Energija bi se na Zemlju prebacivala u vidu mikrotalasa.

Solarna energija nije široko prihvaćena, pre svega zbog neefikasnih panela i visokih troškova njenog prebacivanja u električnu. Ali naučnici smatraju da bi energija dobijena u svemiru mogla da bude daleko isplativija.



Ukoliko japanska agencija za istraživanje uspe u svojoj nameri, sakupljanje solarne energije u svemiru moglo bi da postane stvarnost.

Japanska agencija planira da napravi komercijalni sistem sakupljanja solarne energije snage jednog gigavata.

Susumu Sasaki, japanski profesor, potvrdio je da agencija takođe namerava da u tokijskom zalivu napravi ostrvo dugačko tri kilometra.

Na ostrvu će biti postavljeno pet milijardi antena koje će mikrotalasnu energiju pretvarati u električnu.



Mikrotalasi bi bili emitovani ka ostrvu sa nekoliko ogromnih solarnih kolektora koji bi se nalazili 36.000 kilometara iznad Zemlje.

„I tehnološki i sociološki faktori podstakla su naše napore ka razvijanju tog sistema. Što se tehnologije tiče, najnoviji napredak u bežičnom prebacivanju omogućilo nam je koordinisanje antena kako bismo slali precizne zrake preko velikih razdaljina“, objašnjava Sasaki.

Istovremeno, povećana društvena zabrinutost u vezi sa klimatskim promenama dodatno nas obavezuje da tražimo alternative fosilnim gorivima u nuklearnoj energiji.

Još jedan projekat je napravljen, a po njemu bi trebalo pokriti Mesečevu površinu sa solarnim pločama, koje bi se prostirale u dužini od 11.000 kilometara duž Mesečevog ekvatora.

Energija bi se zatim takođe mikrotalasima prebacivala u zemlje kojima je potrebna. Taj projekat bi svake godine mogao da proizvede 15 teravata struje.


IZVOR