Pocetna » Nauka


Kako ćemo sipati gorivo u budućnosti?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 976
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-02


Roboti su već zamenili ljude u mnogim delatnostima, pa zašto onda ne bi i prilikom sipanja goriva na pumpama?

Pumpe bez radnika, na kojima se plaćanje vrši putem automata, već su uveliko stvarnost, a uskoro bi mogla da nestane i poslednja ljudska karika u lancu dolivanja goriva.

Na ovu ideju došli su pre nekoliko godina u švedskoj kompaniji Fuelmatics koja je razvila robotizovani uređaj za dolivanje goriva u rezervoar automobila. Fuelmatics je u saradnji sa sa korporacijom Husky na sajmu industrijske opreme u Atlanti predstavio najnoviji uređaj ove vrste.

Sistem funkcioniše tako što vozač parkira automobil da mu strana sa otvorom rezervoara bude okrenuta prema robotu, isključi motor i sedi zavaljen u svom sedištu dok mašina precizno obavlja svoj posao. Pogledajte demonstraciju rada ovog robota:

Robot je konstruisan da sam otvori vratanca, a jedini uslov je da automobil nema unutrašnji čep već da se na otvoru rezervoara nalazi klapna, što je sve češće rešenje na novim modelima automobila. U kompaniji Husky kažu da ovaj sistem ima više prednosti. Sipanje goriva se obavlja bezbednije i do 30 odsto brže, a vozač ne mora da napušta automobil i da prlja ruke.

Istorija je prepuna zanimljivih i korisnih izuma koji nikad nisu doživeli širu praktičnu primenu. Međutim, problem pri realizaciji ove ideje u budućnosti, osim visoke cene uređaja, može da bude i smanjenje i potpun nestanak svetskih rezervi nafte.


IZVOR