Pocetna » Zanimljivosti


Kako da znate da li su namirnice sveže?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 761
Dodao/la: cika_kristijan
datum: 2012-07-29


Voće i mlečni proizvodi i u frižideru mogu da se pokvare, a najveća opasnost preti od salmonele u mesu i jajima. Povrće je izdržljivije od voća. Kada razbijete jaje, pomirišite žumance

NA visokim temperaturama bakterije u hrani se brzo razvijaju i veoma je važno da obratite pažnju na to koliko su namirnice sveže. Voće i mlečni proizvodi i u frižideru mogu da se pokvare, a najveća opasnost preti od salmonele u mesu i jajima.

Uvek kupujte sezonsko voće. Ne samo da je zdravije već je i mnogo ukusnije. Ne preterujte sa količinom, kupujte manje, ali češće kako biste ga konzumirali u besprekorno svežem stanju. Pre nego što voće odložite u frižider, prekontrolišite da li ima pokvarenih ili oštećenih plodova i odmah ih bacite. Potrudite se da jabuke uvek držite dalje od ostalih namirnica, jer ako su blizu, kiselina u njima uzrokuje truljenje.
* Povrće je izdržljivije od voća, ali i ono teško podnosi tople dane. Zeleniš je posebno ugrožen kad je sparno. Zato bi spanać, blitvu, brokoli, grašak, zelenu salatu i začinske biljke trebalo da upotrebite što pre.

* Svežu ribu prepoznaćete po sedefastoj nijansi, vlažnoj koži, bistrom oku i tvrdom stomaku. Najbolje je da je u letnjim mesecima kupujete direktno od ribolovaca ili zaleđenu.

* Meso je čest uzročnik zdravstevnih tegoba u letnjim mesecima, izbegavajte roštilj, a sveže meso kupujte na prometnim mestima. Osim boje, obratite pažnju i na njegov miris.

* Kroz poroznu ljusku jajeta bakterije lako prodiru, zato ih kupujte u prodavnici i uvek obraćajte pažnju na datum koji se nalazi na pakovanju. Kada razbijete jaje, pomirišite žumance. Ukoliko ima neprijatnu aromu odmah ga bacite.

* Mlečni proizvodi takođe mogu da budu opasni i ukoliko stoje van frižidera kvare se čak i kada su neotvoreni. Osim toga, načeto mleko ili pavlaka u frižideru ostaje sveža samo nekoliko dana tokom leta, dok preko zime može mnogo duže da izdrži. Kiseo ukus je siguran znak da mlečni proizvodi više nisu ispravni.