Pocetna » Ljubav i Sex


Kako dobar seks treba da izgleda




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1811
Dodao/la: cika_kristijan
datum: 2012-07-16


U vreme kada mnogi od nas jure za potvrdom sopstvenih sposobnosti, seks je postao sredstvo pomoću koga nastojimo da se dokažemo sebi, ali i drugima. Cena koju zbog toga plaćamo jesu strahovi i sumnje vezani za sopstvenu seksualnu kompetentnost koji nas koče i ne dopuštaju nam da se opustimo i uživamo. U korenu tih strahova jesu brojni mitovi o tome kako bi dobar seks zapravo trebalo da izgleda.

- Naš seksualni život je pod velikim uticajem naših stavova prema seksu. Ideje kakav bi dobar seks trebalo da bude utiču na to da li ćemo uživati ili ne. Zato je važno da te mitove i predrasude što pre izbacite iz glave, a dok se borite s njima, imajte na umu da u krevetu važe iste one stvari koje su na ceni i van njega, iskrenost, mašta, malo nestašluka i mnogo obazrivosti - kaže Mia Popić, psiholog i REBT terapeut.

 

Od umerene nervoze do razarajućeg straha
Leptirići nisu ništa drugo do lepši naziv za sasvim prirodnu nervozu uoči seksualnog odnosa.
- Kada prvi put s nekim vodite ljubav, logično je da u to novo iskustvo ulazite s izvesnim osećanjem nelagode i straha. U seksualnom odnosu naša tela su ta koja će neko procenjivati, našu seksualnu kompetentnost, seksualne tehnike... Stoga, sasvim je prirodno da se uoči seksualnog odnosa u izvesnoj meri osećate nelagodno. Ipak, samo umerena nelagoda nije isto što i izraženo osećanje anksioznosti i straha vezanog za sopstvenu seksualnu kompetentnost


Može i bez orgazma
Svođenje seksa samo na orgazam jedan je od najčešćih uzroka seksualne disfunkcionalnosti. Muškarci se očajnički trude da održe erekciju ili da uspore orgazam, a žene žure da svrše što pre. Ukoliko želite da uživate u fizičkom kontaktu s dragom osobom, odustanite od ideje da dobar seks podrazumeva penetraciju i orgazam.

- Orgazam ili više orgazama nisu uslov za uživanje. Trenutke bliskosti i sreće možemo doživeti i kada se priljubimo uz nekoga koga volimo, kada se mazimo ili čak strastveno ljubimo i dodirujemo obučeni. Dakle, sve što nam prija u fizičkom kontaktu s drugom osobom jeste seks - kaže sagovornica.

 

Ljubav ima rok trajanja
Sigurno ste nekad čuli da je sedma godina braka kritična? E, to više ne važi i sad možete da počnete da se brinete već posle treće godišnjice braka. Naime, naučnici sa Oksforda tvrde da je pritisak koji nameće moderan život doprineo da problemi u odnosima počinju da se pojavljuju mnogo ranije, što kod parova koji ne uspeju da se izbore sa njima najčešće dovodi do ekspresnog razvoda. Najčešći uzrok kraja ljubavi je neuspešan pokušaj pronalaženja balansa između karijere i porodice, uz promenu tradicionalnih uloga muškarca i žene.

 

Eksperimentišite
Mnoge patrijarhalno vaspitane žene veruju da nemaju pravo na inicijativu i da su svi seksualni potezi rezervisani isključivo za muškarce. Mnoge čak veruju da je stidljivost svojevrstan afrodizijak i da će, ako budu glumile da su stidljive i neiskusne, biti privlačnije svom partneru.

 

 

- Najbolji put ka uzbudljivom seksualnom životu jeste preuzimanje rizika i isprobavanje novina. Ukoliko se niste osmelili da isprobate nove stvari, ne čudite se ukoliko vam se seksualni život odvija rutinski. Ako isprobate sve načine na koje možete da se igrate s telom, vaš seksualni život može uvek da bude svež i uzbudljiv.

Statistika

14,7% Srba vodi ljubav jednom mesečno
25,7% Srba najviše uživa u pozi „otpozadi" 4

3,8% odsto Srba ne koristi kondome
12% bračnih parova spava u odvojenim sobama
4 seksualna partnera prosečno ima jedna žena tokom života, a muškarac vodi ljubav sa 7 žena


Mašta može svašta
Seksualnu reakciju može da pobudi dodir, miris, pogled, misao, fantazija...

 

- Fantazije su poput misaonog bioskopa i sjajne su za podešavanje mozga na seksualnu frekvenciju. Iako mnoge fantazije, kao i snovi, mogu da izgledaju bizarno, to ih ne čini nužno patološkim. Fantazije su, dakle, sasvim legitiman način podsticanja seksualne želje. Ako vi i vaš partner niste raspoloženi da razmenite svoje fantazije, onda ih zadržite za sebe - savetuje Mia Popić.

 

Kažite šta vam prija
- Čitanje misli, međutim, predstavlja krajnje neefikasno sredstvo za stvaranje seksualnog zadovoljstva. Tajna dobrog seksa leži u tome da što otvorenije i konkretnije saopštite jedno drugom što volite, a šta ne, bez ikakvog kritikovanja i stida. Najbolji afrodizijak je da tačno znate šta vaš partner zapravo želi, a da bi vam to pošlo za rukom, morate o tome otvoreno da razgovarate,