Pocetna » Zdravlje


Kako kombinovati pojedine namirnice?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 903
Dodao/la: Gale
datum: 2013-07-17

Slike iz Kako kombinovati pojedine namirnice? Slike iz Kako kombinovati pojedine namirnice? Slike iz Kako kombinovati pojedine namirnice? Slike iz Kako kombinovati pojedine namirnice?


Kombinovanje određenih vrsta hrane čini mnogo više od zadovoljstva vašim nepcima. Pravilnim mešanjem namirnica u jednom obroku može se povećati njihova nutritivna vrednost. Isprobajte ove zanimljive kombinacije, koje su veoma zdrave.

Paradajz i maslinovo ulje

Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom za koji istraživanja pokazuju da štiti od bolesti srca, starenja i određenih vrsta kancera.

Pošto je likopen rastvorljiv u mastima, telo ga mnogo bolje apsorbuje kada se uzima sa zdravim mastima poput maslinovog ulja ili avokada.

Studija objavljena u žurnalu Free Radical Biology and Medicine otkrila je da pojedinci koji unose paradajz sa maslinovim uljem imaju viši nivo likopena u krvi.
Kako biste maksimalno iskoristili dobrobiti ovih namirnica, jedite kuvani paradajz sa malo zdravih masnoća.

Zeleni čaj i limun

Zeleni čaj bogat je katehinima, antioksidansima koji smanjuju rizik od srčanih oboljenja, raka i šloga.

Nedavna studija objavljena u Journal of Food Science pokazuje da dodavanje vitamina C zelenom čaju povećava apsorpciju tih sastojaka.

Vodite da limun nikad ne cedite u vreo čaj, jer vitamin C ne trpi visoke temperature.

Jaja i sir

Kombinacija ovih namirnica odlična je za kostiju. Studije su pokazale da vitamin D povećava sposobnost tela da apsorbuje kalcijum, koji je važan za skeleta i srca.

Beli luk i riba

Minerali zdravi za srce koji se nalaze u ribi smanjuju nivo holesterola u krvi i blokiraju zapaljenja u organizmu.
Međutim, u kombinaciji sa belim lukom smanjuje i nivo holesterola.

Turmerik i crni biber
Sam za sebe, turmerik je jedinstven začin koji pomaže u borbi protiv kancera, dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

Međutim, ovaj žuti, azijski začin u kombinaciji sa crnim biberom još je korisniji. Naime, tada je njegov aktivni sastojak kurkumin telo mnogo lakše apsorbuje.
Dakle, dodajte biber svakom receptu koji sadrži turmerik, kako biste podstakli protivzapaljenska svojstva vašeg obroka.

Ovsena kaša i borovnice
Gvožđe predstavlja esencijalni mineral koji sprečava anemiju i jača imuni sistem. Telo ga lako apsorbuje iz namirnica životinjskog porekla, ali iz biljnog ne.

Međutim, uz vitamin C telo gotovo podjednako uspešno „uzima“ gvožđe i iz biljaka.

Zato jedite borovnice sa ovsenom kašom, limun sa spanaćem ili dodajte namirnice vitaminom C (paprike, brokoli...) vašim žitaricama.

Čokolada i jabuke
Tamna čokolada sadrži flavonoide koji u kombinaciji sa antiinflamatornim antioksidansom iz jabuke, kvercetinom, poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Dakle, osim što ćete sebi priuštiti odličan desert (recimo, jabuke umočene u topljenu čokoladu), učinićete uslugu vašem telu.


IZVOR